Тъмен сценарий вещае режим на тока. Преглед на печата

„Новинар": Борисов подаде оставка

Правителството на премиера Бойко Борисов подаде оставка. Това съобщи лично министър-председателят в парламента в сряда.
Депутатите трябваше да гласуват последните рокади в кабинета - отстраняването на Симеон Дянков и назначаването на Томислав Дончев за финансов министър. Това обаче така и не се случи. Оставката на властта вече е депозирана в Народното събрание и ще бъде гласувана днес. Прекратяването на мандата на правителството е включено като първа точка в дневния ред на парламента.
Това стана само ден след като Борисов заяви, че неговото правителство ще изкара мандата докрай въпреки негативите, които го чакат. Кървавите протести предната вечер обаче явно са наклонили везната в обраната посока.

„Труд": Двама задържани на днешните протести, митингът пак е пред Народното събрание

Протестиращите срещу високите сметки отново са пред Народното събрание бяха пред Министерски съвет.
От „Дондуков" шествието се отправи по бул. „Раковска", премина по бул. „Цар Освободител". По време на предвижването участниците пяха възрожденски песни и скандираха „Мафия". Полицията спира движението. Над 500 души са участниците в шествието към момента.
После те тръгнаха от Народното събрание към сградата на ЧЕЗ, съобщи „Фокус". Шествието спря на кръстовището на улиците „Г. С. Раковски" и „Хан Аспарух". В пряка в близост се намира сградата на ЧЕЗ. В района има жандармерия.

„Дума": ДКЕВР: Не е възможно токът да поевтинее от 1 март

Не е възможно цената на тока да се намали междинно от първи март, както заяви премиерът Бойко Борисов във вторник. Това заявиха от Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) вчера на извънредна пресконференция. От комисията обясниха, че трябва да се изчака регулаторният период - 1 юли. Има практика за въвеждане на междинни цени, но в този случай би трябвало Националната електрическа компания (НЕК) и Електроенергийният системен оператор (ЕСО) да подадат в комисията заявление. Такива заявления не са подавани. След тези обяснения, дадени на пресконференцията, изненадващо в късния следобед вчера ДКЕВР разпространи съобщение, че работи по възможностите за промяна на цените, съгласно процедурните изисквания на нормативната уредба. В съобщението се казва още, че то е разпространено "във връзка със засиления интерес относно намалението на крайните цени на електрическата енергия през месец март".


24 Часа": Тъмен сценарий вещае режим на тока

Възможно е битката между недоволните и монополите да доведе до режим на тока.
Това прогнозираха енергийни експерти, които наблюдават събитията от улицата и парламента.
Въпреки подадената оставка на премиера Бойко Борисов протестиращите декларират, че няма да прекратят гражданското неподчинение. Те призовават към масово неплащане на високите сметки за ток. Не е ясно как ЕРП-тата в условията на заплаха от отнемане на лиценз ще приемат загуби при неясно бъдеще.
Затова тръгна сценарий за тъмни квартали. Енергоразпределителните дружества са под натиска на улицата и натиска на политиците.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини