Турция гони военните от властта с нова конституция

Нова конституция на Турция ще ограничи политическото влияние на някогашната военна клика, за да се насочи страната към ЕС и по пътя на демокрацията, заяви източник от турския парламент, съобщава „Дейли Стар".

Армията, която се възприема за пазител на турския секуларизъм, е замесена в турската политика от 1960 година. Откакто пое управлението на страната премиерът Реджеп Ердоган през 2002 година, правителството предприе стъпки за намаляване властта на военните.

Има споразумение между четирите партии, които подготвят новата конституция. Мисля, че няма да има разцепление по този въпрос, защото се цели да се подготви гражданска и по-демократична конституция", добави източникът.

Четирите партии, представляващи 550-местния парламент, се съгласиха да подчинят военното лидерство или Генералният щаб на военно министерство в новата конституция.

Според съществуващата конституция, подготвена от хунтата след 1980 година, Генералният щаб е пряко свързан с премиера, но независимо притежава законна власт и не може да отговаря пред военното министерство.

През последните години управляващата Партия на справедливостта и развитието изправи пред съда стотици военни, които са заподозрени за подготвянето на преврат.

В случай, че няма споразумение до април, Ердоган ще призове своята партия да подготви текста на конституцията и да я подложи на обществено гласуване.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини