Дянков сгафи за последно

Парламентът спаси правителството от резила с ЕС и МВФ

В последните два-три дена даже неособено внимателния тв зрител е установил смайващата промяна в съдържанието и патоса на българските медии. В смисъл, че всичките вкупом и с хъс хукнаха "на умряло куче нож да вадят". Кучето, разбира се, е прясно падналото правителство на Бойко Борисов. А в последвалата вакханалия вероятно малцина вече си спомнят, че, освен протестите, крак за рухването на кабинета повлече първо уволнението на министъра на финансите Симеон Дянков. И никой така и не си даде труда да обясни с какво "Брат Пит с очилата" толкова разгневи началника си, че той да почне рита и бездруго клатещата се къщурка на властта си... А става дума за тежък гаф на вицепремиера с голямо "международно признание", за който ще повдигнем завесата в следващите редове...

... В деня, в който правителството подаде оставка, депутатите от ГЕРБ почти панически организираха гласуването на решение за увеличаванена капиталовата вноска на България в МВФ. Заместник-председателят на парламента и шеф на бюджетната комисия Менда Стоянова, видимо притеснена, направи совалка между парламентарните групи на ДПС и Синята коалиция, отбивайки репортерските набези.

"Оставете ме на мира, трябва да събера кворум в комисията, за да гласуваме няколко неотложни проекта. За това говоря с колегите", каза Стоянова. Веднага след това тя бе забелязана да говори с членовете на комисията Алиосман Имамов и Асен Агов. От разменените помежду им реплики се дочуха думите: "По-добре е да проведем заседанието в Партийния дом, защото, ако сме тук в сградата на парламента, протестиращите могат да ни блокират".

По-късно Алиосман Имамов призна, че спешно трябва "да оправим оная неразбория, за която Борисов говори, че Дянков е натворил с писмото до Оли Рен". С крива усмивка депутатът поясни, че става дума за проекторешението за ратифициране на участието на България в увеличението на капитала на МВФ. Така или иначе то бе одобрено от парламентарната бюджетна комисия на подпис и в четвъртък (покрай гласуването на оставката на кабинета) Народното събрание го гласува. Но преди това, заради гафа, Борисов дръпна килимчето под краката на Дянков.

Оказва се, че вече бившият финансов министър е заплел България в доста сериозен международен спор. Но и това не му е стигнало, та е разпрострял мащаба си и срещу интересите на Европейския съюз. Става дума за едно решение на МВФ от 2010 г., потвърдено през април 2012-а, според което Фондът трябва да вдигне капитала си до приблизително 476.8 млрд. специални права за тираж (SDR), или близо 733 млрд. долара. Целта е в МВФ да има повече ресурс, с който да участва по-ефективно в подпомагането на изпаднали в криза европейски държави. От друга страна, благодарение на по-високите си вноски, страни като Китай, Бразилия, Индия и Русия ще получат по-голямо влияние при вземането на решения в МВФ.

Наши финансисти твърдят, че до април 2012-а всички страни от ЕС са взели решение да участват в увеличението на капитала на МВФ. Изключение правят само Чехия и България. Това обаче не е породило сериозни притеснения сред останалите членки на ЕС. Нормално е някои страни да се опитат да изтъргуват съгласието си за увеличение на капитала срещу решаването на важни за тях въпроси, свързани с ЕС. Проблемът е, че българският финансов министър не казвал какво иска срещу съгласието на България да участва в увеличението на капитала на МВФ.

Мълчанието на Дянков става особено тягостно, след като в края на 2012-а Чехия също се съгласява да подкрепи увеличението на капитала на МВФ. ЕС обаче трябва да излезе с единна позиция по въпроса, което означава всички страни членки да подкрепят увеличението. Но САЩ, първо, не желаят да дават допълнително средства за спасяването на задъхващи се европейски икономики и, второ, искат да запазят контрола си върху МВФ. Дори и в момента без тяхно съгласие Фондът не може да вземе нито едно важно решение. Причината е, че одобрението за увеличение на капитала, или както е правилно да се каже - "на квотите", може да се постигне само с над 85% от гласовете. А САЩ притежават 16.75% и ако не гласуват "за", увеличението на капитала се проваля.

Едно от най-важните условия на САЩ, за да дадат вота си, е единната позиция на ЕС. А България проваля тази единна позиция. По-точно казано, проваля я нежеланието на министър Дянков да я подкрепи. Това е и една от причините по времето на срещата на Г-20 в Москва на 15 и 16 февруари въпросът с увеличението на капитала на МВФ да остане нерешен. Заради това комисарят Оли Рен, а и цялата Европейска комисия са били доста разгневени. Стигнало се дори до неформална дискусия дали страната ни е редно да получава толкова много пари от еврофондовете, след като слага прът в колелото на общоевропейските политики.

Новината за този скандал буквално е "извадила от обувките" Бойко Борисов и той накарал парламентарната група на ГЕРБ спешно да задейства процедурата по ратификация на решението държавата ни да участва в увеличението на капитала на МВФ. Още повече че участието ни в това увеличение въобще не е свързано с незабавното плащане на голяма сума пари, а и средствата няма да бъдат записани като разход на бюджета. България ще увеличи своята квота с 256.1 млн. специални права на тираж, като 25% от увеличението, или малко над 64 млн. специални права на тираж (около 100 млн. щ. долара), трябва да бъдат платени в международна конвертируема валута - долари, евро или швейцарски франкове, или в комбинация от тези валути. Останалите 75%, или близо 192 млн. специални права на тираж, трябва да бъдат платени в национална валута (левове). Казано с думи прости, това означава срещу тях България да издаде гаранции, че при първо поискване ще ги преведе по сметките на МВФ. Този механизъм е познат и остава непроменен от близо 20 години и страната ни дори и в най-тежките години на финансов срив винаги го е поддържала без проблеми.

Поведението на Симеон Дянков в случая обаче е напълно необяснимо и ирационално. Обяснения за него трудно могат да бъдат намерени. Първото, за което човек се сеща, са спецификите на характера му, а второто е, че може би зад гърба на премиера е изпълнявал нечии поръчки с щатски произход. И в двата случая обаче действията му са в разрез с интересите на България. Но пък може да му помогнат за една по-доходоносна бъдеща кариера отвъд Океана.

Източник: banker.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини