Режат 30 метровите стари елхи в центъра на Смолян

Уникална акция за премахването на опасни дървета съвместно стартираха екипи на фирмата по чистота „Титан Клинър”, Областна дирекция „Пожарна безопасност и защита” и Областна дирекция на полицията.

Премахването на 30-метрови елхи на главната улица „Хан Пресиян” започна след заповед от местната управа, сезирана от множество жалби на гражданите.

 В сигналите смолянчани настояват за отстраняването на дърветата, които са стари и са опасни.

Комисия е установила, че няколко от тях са застрашително наклонени към главната улица и има опасност да паднат, да ранят хора или да нанесат щети .

Години наред иглолистните дървета са хвърляли сянка върху жилищните блокове зад тях, а клоните са повреждали покривите и са запушвали улуците.

Премахването на дърветата започна в 14.00 часа. Два патрула на полицията отцепват движението по главната улица, която е основна за движението на градския транспорт и трафика в Смолян. Областната дирекция „Пожарна безопасност и спасяване” предостави 40-метрова автостълба, благодарение на която дърветата се режат поетапно без да застрашат хора и имущество. Служители на „Титан”, багер и самосвал са в готовност да започнат извозване на отпадъците от клони.

Движението по „Хан Пресиян” в момента е затруднено, като е спряно изцяло движението по посока Смолян- Нов център, допускат се единствено автобусите на градския транспорт.

Препоръчително е преминаването през обходни маршрути, за да не се създават опашки от автомобили.

Очаква се акцията да приключи след 16.00 часа, когато и трафикът ще се нормализира. Община Смолян има амбициозна програма за премахване на опасните дървета и клони, тъй като от години не се е работило по тях. Изрязването започна още преди година, като ежемесечно списъкът с опасни дървета в града се актуализира. 

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини