Сметките ни за ток - гаранция за приходите на американските ТЕЦ-ове

Строежът и приходите от продажбата на електроенергия от двете американски централи ТЕЦ "Марица Изток" 1 и 3 са гарантирани със сметките за ток на българските данъкоплатци. Това съобщи икономическият и енергиен министър в оставка Делян Добрев.

За какво става въпрос - подписани са договори бъдещите вземания от сметките за ток на българските потребители да бъдат гаранция за строежа на двата ТЕЦ-а. С други думи - ако държавната НЕК бъде обявена във фалит и не може да плаща за електроенергията на двете централи по 15-годишните договори, сключени по времето на кабинета „Костов", приходите на американските ТЕЦ-ове са гарантирани с приходите от енергоразпределителните дружества. Към момента на сключване на договорите за особени залози ЕРП-тата все още са били държавна собственост, докато сега това не е така.

Залозите т.е. гаранцията за бъдещите вземания по двата договора са с общ размер от 13 млрд. 188 млн. 827 хил. лева, съобщи Добрев. Договорите са подписвани през 2002 и 2005 година - от изп. директор на НЕК и от изп. директор на ТЕЦ "Марица Изток" 3 плюс разрешение от министъра на икономиката по това време (2005 година) Румен Овчаров за втория договор. До момента на строителството залозите не ги е имало, а в тази схема са намесени имената и на Милко Ковачев, и на Мирослав Севлиевски, заяви Добрев, цитиран от БГНЕС. За всичко това има документи, каза още министърът в оставка.

На въпрос защо досега тези документи не са оповестени, Добрев отвърна, че никой от предшествениците му не го е уведомил за съществуването им. Съответно заради това не са предприети никакви действия досега, каза Добрев.

Всички налични документи за тези сделки ще бъдат изпратени веднага на прокуратурата, обеща икономическият и енергиен министър в оставка.

Какво още обясни за схемите покрай ТЕЦ-овете Делян Добрев - прочетете в Expert.bg.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини