Кипър отхвърли спасителния план на ЕС

Парламентът на Република Кипър отхвърли тази вечер плана на Европейския съюз за спасяване на страната, която е пред прага на фалит, предаде БГЕНС.

Малко по-рано председателят на законодателния орган Янакис Омиру призова депутатите да гласуват против европейския план. "Отговорът може да бъде само един - "Не на шантажа!".

Ние трябва да поискаме предоговаряне на споразумението", подчерта Омиру преди решаващото заседание. Този план включваше въвеждане на данък върху банковите влогове, което разбуни духовете в средиземноморския остров, но и извън него и най-вече в Русия.

19 депутати от управляващата партия "Демократичен съюз" се въздържаха по време на гласуването. Всички останали 36 представители на останалите пет партии гласуваха с "не" на принудителното привличане на вложителите в кипърски банки към финансовата програма.

Непопулярният данък върху банковите депозити като част от плана за спасяван на Кипър няма да бъде прилаган в други държави от Европейския съюз, тъй като ситуацията в Кипър е уникална, увери днес президентът на Еврогрупата Йерун Дийселблум, министър на финансите на Холандия.

"Това изобщо няма да стане, защото банковите сектори на другите страни не са изпаднали в такъв дисбаланс, те не са се сринали и властите в тези страни не са в позиция да не могат да спасят собствения си банков сектор", посочи Дийселблум пред холандския парламент. Кипър е в ситуация, която не може да бъде сравнена с каквато и да било друга ситуация в Европа, те са на ръба на фалита, посочи министърът в интервю за частната телевизия RTL Z.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини