Размениха пеленачета в злополучна болница

Две бебета са били разменени при изписването им от болницата в Горна Оряховица. Грешката станала на 30 март. В злополучния ден имало пет родилки, които напускали отделението. Объркани били две момиченца, които дошли на бял свят миналата сряда. Потърпевши са майките Бояна Иванова от горнооряховското село Първомайци и Вероника Лазарова от Елена.

"Размяната е станала още при сутрешното хранене. Децата са в отделна зала и са ми донесли другото дете. Кърмила съм чуждо бебе. После го облякоха и си тръгнахме. На средата на пътя ми се обадиха от болницата и ми казаха, че е станала грешка и трябва веднага да се върнем", разказа пред "Труд" 31-годишната Бояна Иванова.

Тя добави, че когато се появила в болницата, другата родилка била изпаднала в шок. Всъщност Вероника Лазарова забелязала, че номерът на ръчичката на бебето, което й дали, е друг. И си помислила дали момиченцето не е нейната Виктория.

"Медиците се опитаха мен да изкарат виновна за случилото се. Още като ме видяха, започнаха да ми се карат: "Къде гледаш, че не си забелязала размяната и отнесе чуждо дете? Толкова ли не можеш да си разпознаеш бебето?". После взех моята Михаела и с близките ми огорчени напуснахме болницата", сподели Иванова.

"Запознат съм със случая и съм разпоредил проверка. Акушерката, която е допуснала това да се случи, е наказана. Лекарите са разговаряли с родителите и те не са имали претенции. Защо сега се раздухва това?", каза директорът на болницата д-р Георги Вашков.

В злополучния ден завеждащият отделението д-р Димитър Сотиров не бил на работа. Когато поел нощната смяна, подчинените му докладвали. "Двете момиченца бяха с последователни номера 122 и 123. Вината е на дежурната акушерка", каза д-р Сотиров.

Той и колегите му Михаил Милатович, Стефан Лазаров и Катя Гецова през 2010 г. бяха арестувани за смъртта на детето на ученичката Боряна Георгиева, станало известно като "бебето от фризера".

"Това е поредния проблем с мое дете в горнооряховската болница. Михаела ми е трета рожба. Първата ми дъщеричка Ивайла почина на 4 месеца", разказа Бояна Иванова.

Когато гръмна скандалът с "бебето от фризера" прокуратурата възобнови разследването и за смъртта на момиченцето на Бояна. През октомври 2009 г. малката Ивайла Иванова била приета в детското отделение с бронхопневмония, но 20 дни след като я изписали, починала.

"Не се доказа, че има лекарска грешка и всичко утихна. След смъртта на Ивайла родих син Християн, а сега си имам и Михаела. Дано те да са ми живи и здрави", моли се Иванова.

ДЕЛОТО ЗА "БЕБЕТО ОТ ФРИЗЕРА" ЗАМРЪЗНА

Грандиозният скандал с “бебето от фризера” разтърси страната през 2010 г. Майката и близките й обвиниха лекарите от Горна Оряховица, че са сложили във фризера на моргата детето докато още е било живо.

Сагата още не е приключила. Първата експертиза оправда медиците, но прокуратурата във В. Търново постави нови 10 въпроса, на които вещите лица да отговорят.

Резултатите от деветорната експертиза се чакат от над 2 г. От тях зависи изхода на разследването. На четиримата медици не са повдигани обвинения. Преди този скандал те бяха били подслушвани от МВР по друго разследване.

Източник: trud.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини