Ученик на крачка от смъртта заради китайски таблетки за отслабване

19-годишен младеж едва отърва инфаркта, след като пи китайска хранителна добавка с опасното вещество сибутрамин. Това съобщи проф. Донка Байкова – зам.-шефът на Дружеството по диететика и преподавател от Медицинския университет в София, която е негов лекуващ лекар, цитирана от Монитор.
Ученикът, който тази година ще бъде абитуриент, е тежал 184 кг. В продължение на няколко месеца той спазвал стриктно хранителен режим, предписан му от проф. Байкова, и редовно ходел на консултации. Момчето свали 22 кг и стана 142 кг, но искаше ефектът да е светкавичен. Обади ми се по телефона и ме попита дали да си купи китайска добавка. Забраних му категорично, разказа проф. Байкова.
Пациентът обаче не я послушал и на своя глава си купил „Лида дай дай хуа”. Три дни след като пил от капсулите той е приет по спешност
в Националната кардиологична болница в прединфарктно състояние. 19-годишният младеж вдигнал кръвно 240 на 120, а пулсът му играел неудържимо.
Само бързата и адекватна намеса на колегите го спаси, обясни проф. Донка Байкова и посъветва да не прибягваме до хранителни добавки и хапчета за отслабване, а да спортуваме и намалим количеството на храната. 40-годишна софиянка пък стана сомнамбул и едва не скочи от балкона на вилата си след като започнала да пие хранителни добавки за отслабване, натъпкани със забранения в Европейския съюз сибутрамин, разказа друг случай от практиката си диетоложката. Столичанката била удържана да не се потроши от съпруга си, който по съвпадение станал по същото време.

Източник: novini.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини