България гони рекорд на Гинес за боядисване на яйца

На 4 май в Юнашки тиган в Южния парк в София ще се сварят хиляди яйца на жив огън, а участниците ще ги боядисат за 3 минути в българския Гинес рекорд, съобщиха организаторите, цитирани от БГНЕС.

"От близо година един огромен тиган шета из родината.

Кулинарни ентусиасти - доброволци приготвят стари гозби по събори и фестивали. Радват ни със стари български гозби и забравени от историята вкуснотии.

До днес в огромния тиган са приготвени над десетки хиляди порции по старинни и бабини рецепти. На 4 май Юнашкият тиган ще стане част от участието на България и София в рекордите на Гинес. В него представители на Академия "Кулинарен историк" ще сварят на жив огън 2500 яйца, за да счупят рекорда на Гинес за най-много хора, боядисващи великденски яйца за три минути. В начинанието ще може да участва всеки, който иска да стане част от българския рекорд.

Рано сутринта, на Велика Събота, яйцата ще бъдат сложени в Юнашкия тиган и ще бъдат сварени на огромен огън. Около обяд, всеки желаещ ще получи сварено яйце, великденски бои и прибори, за да се подготви за официалната церемония по поставянето на рекорда. В боядисването на великденските яйца за поставянето на Българския Гинес Рекорд, ще се включат 2013 участници , 150 души помощен персонал и организация, 200 души от читалища и фолклорни състави, 80 души представители на занаятчийски задруги и производители.

От ранна сутрин ще се представят читалища и фолклорни състави. С началото на събитието ще отвори врати "Великденски базар" на който ще се представят традиционни български храни, напитки и занаяти. Всички гости на събитието ще могат да опитат "Чорбаджийски кебап по гергьовски" приготвен в Юнашкия тиган и още изненади. Празникът ще завърши с всенародно Великденско хоро.

Българските традиции са част от нашето ежедневие. Помним ги, пазим ги, радваме се на съхраненото. Боядисването на яйца е част и от нашите спомени. Шарените яйца, изцапаните с великденска боя пръсти, бурканчетата и чашките са връзка с нещо, което лека по лека губим.

Бабите вече нямат време да разказват приказки, нека да си направим заедно днешната приказка с всенародно участие на празника. Няма да гоним великденски зайчета, няма да събираме яйца по поляните. Ще ги боядисваме така, както се е правило от векове по българските земи", заявяват организаторите на събитието.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини