Унгарски младежи си тръгнаха от Смолян влюбени в Родопите

Днес унгарските младежи от побратимения Кишпещ, които гостуват на община Смолян, отпътуваха обратно за родината. 21 тийнейджъри гостуваха за 10 дни на родопските си приятели по проект „Партньорство за по-добро европейско бъдеще”, финансиран по програма „Европа за гражданите”. Унгарските ученици участваха в игра „Търсене на съкровища в Смолян” и посещавайки забележителностите на града се запознаха със забележителностите му.

Те гостуваха и в скаутския лагер над село Момичловци, в които да живеят свободно и оцеляват сред природата, се учат деца- скаути от Франция и  България. С много емоции премина и състезанието по готвене, на което се представиха традиционни ястия от кухнята на различните държави.

Гостите от Унгария направиха екскурзия до  Смолянските езера, Пампорово, Ягодинската пещера. Те обаче останаха особено впечатлени от природната красота и уникалния дух на Каньона на водопадите, намиращ се в защитената местност Сосковчето. Младежите се разходиха по екопътеката и си устроиха пикник в гората, а  по-късно се включиха в две презентации – по опазване на околната среда,  местната природа и типичните видове за района, която се проведе в наскоро открития Посетителски информационен център.

На Унгарската вечер младежите  представиха традиционните си ястия и обучаваха българските си приятели на своите национални танци. Целта на проекта е младите хора да покажат как искат да живеят в обединена Европа и как се е променил животът им след влизането на страната им в съюза. Община Смолян е реализирала няколко такива проекта, а гостуването на младите унгарци е продължение на традицията за младежки обмен с ученици от побратимената на Смолян община Кишпещ. 

Кметът на Смолян Николай Мелемов се е споразумял с колегата си от Кишпещ, културният обмен между двете общини да продължава и да не се прекъсва. Унгарските гости благодариха за топлото посрещане, богатата програма и добрата организация, която им осигуриха домакините от община Смолян.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини