Колко ще струва шотландската независимост

Шотландската независимост ще струва 2000 лири на домакинство.

Жителите на Шотландия ще изгубят, в случай че родината им обяви независимост, предупреди британският финансов министър Джордж Озбърн.

На конференция в шотландския град Абърдийн Озбърн посочи, че загубите ще възлизат на 2000 британски лири на година на шотландско домакинство. Освен това обемът на износа на шотландски стоки за останалите части на Великобритания ще намалее с 80 процента за 30 години, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Озбърн разкритикува плановете на националиста и премиер на Шотландия Алекс Салмънд да създаде нефтен фонд, в който ще постъпват приходите от добива на въглеводороди и който ще гарантира стабилността на бъдещата независима държава.

Според Озбърн фондът не може да просъществува, защото запасите от нефт в Северно море намаляват. Това ще застави властите да увеличат данъците и да намалят социалните разходи. Първите ще скочат с 27 процента, а вторите ще намалеят с 19 процента, подчерта Озбърн.

Министърът прикани шотландците да се отнасят предпазливо към изявленията на Салмънд, че запасите на нефт в икономическата зона на Шотландия ще са на стойност 1,5 трилиона британски лири. Според британски експерти тези запаси са на стойност 1 трилион британски лири.

Референдум за бъдещето на Шотландия ще има на 18 септември 2014 г. Според допитванията за независимост настояват около една трета от населението, а против са около 60 процента. 
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини