Учениците в Смолян с най-скъпи карти за автобус

Новогодишен подарък спретнаха автотранспортни фирми в Смолян, които без много шум увеличиха цените на картите за градския транспорт с 20%. Цената на тримесечна карта вече е 160 лв., а на месечната 60 лв. Мотивите на превозвачите „Рожен Експрес", „Орфей Експрес" и консорциум „Мега транс" са, че тези безименни карти могат да се ползват от безброй много хора, намалял е броят на пътуващите с автобус и са увеличени цените на горивата. От фирмите превозвачи посочват, че от няколко години не са увеличавали карти и билети. Община Смолян е уведомена за увеличението, а съгласно действащата транспортна схема в областния град от 2003 г. не е необходима санкция на Общинския съвет за повишаване  цените на карти и билети, уточниха от общинската администрация.

В момента билетчето за градски транспорт струва левче. Сред областните градове Смолян остава с най-скъпи карти и билети за градския транспорт. За ученици картата е 32 лв. месечно, а за работещите от 50 лв. стана 60 лв. Пенсионерите плащат 6 лв. годишна карта плюс 50 стотинки за всяко качване в автобус. За пример в Пловдив ученическата карта е 16 лв., в Пазарджик-18 лв., а в столицата за всички линии е 20 лв.

Заради скъпите цени на карти и билети в Смолян, семействата предпочитат да ползват автомобилите си, за да закарат децата до училище и да отидат на работа. Излиза им доста по-евтино и удобно. „Транспортните фирми ползват микробуси, за да правят икономии и в пиковите часове сутрин, следобед и вечер е страхотна блъсканица в тях. Не можем да си обясним увеличението. По-голямата част от населението в общината няма високи доходи, безработицата е голяма и се очертава все по-малко хора да се качват в автобусните линии", коментират смолянчани, ползващи градския транспорт.

Източник: родопи смолян

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини