Кметът на Турян записва всяка дума на съселяните си

16 тетрадки с общо 3000 листа записки е изписал кметският наместник на смолянското с. Турян Георги Пейков. СНИМКА: АВТОРЪТ

“Като записвам всичко, което се е случило между мен като управник, и хората, считам, че съвестта ми ще е чиста, като напусна поста или си отида от този свят”, казва кметът на смолянското с. Турян Георги Пейков.

Той записва всичко от назначаването му преди 10 г. досега. Изписал е 16 тетрадки от кора до кора. “Писаното слово е важно. Като си съвременник, подценяваш дадени факти, а ще дойде време, когато ще са важни”, обяснява странния си навик Пейков.

В края на работния ден от 17 до 17,30 ч описва случилото се през деня. Кой за какво е дошъл в кметството, какво е свършено и какво не е. Имената на хората, които са го търсили за различни проблеми, са записани със зелен или червен цвят, с друг са и датите за по-лесна справка.

Записките му не са лични дневници, защото с тях се правят справки за забавени и затлачени проблеми и всеки може да види кога го е поставил и какво е свършено.

Идеята да описва всичко, му хрумнала още след като получил заповед за назначаването си на поста през 2003 г. Чичо му Иван Пейков е бил дълги години шеф на Централния държавен архив и Пейков с това си обяснява страстта към фактите.

Валентин Хаджиев

Източник: 24часа

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини