Нов хит в Хасково: Бебетата стават рибари

Утре риболовците ще могат да атакуват водоемите

Нов хит се наложи в Хасково,  вече и бебета на по няколко месеца стават рибари.

Логично е, че пеленачетата не могат да държат въдица, но изкарването на билет става по желание на техните родители, главно на татковците им. Целта е да се ползват повече въдици, тъй като ограничението е до 3 въдици на човек на язовир, а на река се разрешават до две, обясни страната мода началникът на ИАРА-Хасково д-р Милчо Милчев.

Шефът на ИАРА съобщи и добра новина за най-страстните риболвци и тя е, че забраната за мятането на въдици изтича предстрочно. Днес е края й. Милчев обаче отказа да коментира дали това е свързано с изборите в неделя.

В предходни години забраната падаше с около седмица по-късно. Дългогодишни рибари са на мнение, че това предсрочно откриване на сезона ще се отрази негативно върху полулацията на рибите.

Така близо 3500 риболовци от областта тръпнат в очакване за утрешния ден. Те ще могат да излязат и да пробват слуката си по всички реки и водоеми, с изключение на 15-20, които са взети под аренда и имат регистрация в Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури.

В дните преди и откриването на сезона се наблюдава бум на желаещите да си изкарат билети. Само днес в местната структура това са направили 20 души. Иначе цените им остават без промяна – годишният е 25 лв., за 6 месеца е 15 лв., за месец е 8, а за седмица е 4 лв.

През забранителния период на 10 нарушители са съставени актове. Иззети са въдици и хрилни мрежи. Санкциите са от 1500 до 3000 лв.

От около две години насам по време на забраната в определени периоди се разрешава улова на хищник. Д-р Милчев категорично бе против. „Това са едни недомислици. Защо е било направено, мога само да гадая“, каза той. Покрай улова на хищник се нанасят вреди и на останалите риби, а освен това се затруднява и работата на инспекторите, мотивира се Милчев.

Анета Кутелова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини