Роми и мюсюлмани избират евродепутатите на България

Тази опашка не взима социални помощи а съдбините на България в Европа

Ромите и мюсюлманите са най-загрижени кои ще бъдат евродепутатите на България и по-специално тези, които се избират от хасковска област. Това показа проверка на Haskovo.net към средата на днешния изборен ден за Европарламент. За разлика от други години, към момента избирателната активност в Хасковско е значително по-висока от средната за страната – 12.75 % срещу 7.62 % за цяла България. В областният град това се дължи главно на избирателната активност в Република. Която е масова.

Стълпотворението в секциите в НУ „Г.С.Раковски” е като за получаване на социални помощи. Мургави разпределители подкарват като стадо наеизброима чет гласоподаватели, които не само трудно говореха, но и трудно разбираха български. Гласоподавателки с бурки и фереджета мълчаха неразбиращо на простичкия въпрос лесно ли откриха своя кандидат в интегралната бюлетина. На провокативното „за кого гласувахте”, отговаряха чистосърдечно „не знам”. Трябва да се признае обаче, че организацията на гласуване бе по-добра от получаването на социални помощи и вървеше по-бързо. Автомобили прииждаха от всички посоки с нови партиди гласоподаватели.

В пълен контраст гласуването в централните секции вървеше от вяло по-вяло, въпреки примера на лични хасковски люде. Още в ранни зори бившият замкмет на Хасково Минко Ангелов даде вота си в една от централните секции, последван от десетина, предимно възрастни хора. После комисията имаше достатъчно свободно време за поне две партии белот. С избирателна активност малко над точката на замръзване вървеше гласуването и в секциите на ТМСС-то, Климент Охридски и Икономиката. Известно изключение правеше бившето ОУ „Христо Ботев”, което обхваща предимно турския квартал Хисаря. Там активността бе двойна.
В областта най-масово се гласува в традиционно дисциплинираното Гюнер Сербестово, познато на някои и като Стамболово. Те са и лидерите в областта с 22 % упражнен вот към 10 часа ( ! ), или 3 пъти повече от средната избирателна активност в страната по същото време. Следва винаги активната по избори Община Минерални бани с 19,16 процента, за която е известно, че по време на вот значително увеличава населението си. Най-ниска е избирателната активност в Димитровград. Едва 6,45 процента са се заинтересували за днешните евроизбори.
Към момента няма данни в РИК за сериозни нарушения, с изключение на един сигнал, че кола на Бареков хвърляла агитматериали в Хасковски села. От Районната избирателна комисия уведомили полицаите, които обаче не успели да установят номера на колата.
Г.Христов

Гласоподавателите от Република бяха на линия от ранна утрин

Закъснели бързаха към урните в "Г.С.Раковски"
Където ефикасно бяха разпределяни

За час минаха стотици
..и идваха още, дори с деца на ръце
В центъра на града Минко Ангелов даде пример
Примерът му обаче бе последван от малко хора
...предимно пенсионери
Шефът на ВиК Хасково дисциплинирано бе повел семейството си
Въпреки това пред повечето секции бе пълно мъртвило
В Икономиката застъпниците бяха повече от гласоподавателите
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини