Гръцкият трус срути къща в Ивайловградско

Така изглежда след труса сградата на общинската администрация в пограничния Ивайловград отвътре

Силният трус вчера по обяд срути къща в ивайловградското село Долно Луково. Постройката е била необитаема от години, а в самото село живеят  само няколко души така че няма пострадали при руината, уточниха от кризистният щаб към общината.

Десетки къщи в Ивайловградско обаче са за ремонт след земното люшкане.

Има регистрирани сериозни напуквания и по обществени сгради.

Часове след труса от Егейско море, който се усети най-силно у нас в Ивайловград, Свиленград, Кърджали, Крумоград и Смолян, много села са останали без вода и ток до късно вечерта.

Тази сутрин авариите са отстранени. В ивайловградско вече няма населени места без ел. и водоподаване.

И днес кметските наместници и хора от общината обикалят къща по къща, за да се уверят на място какви са пораженията. В понеделник ще има повече яснота за размера на нанесените щети от труса.

Рекапитулацията засега показва, че има десетки съборени комини, паднали огради, счупени прозорци.

Пострадали след труса са и редица обществени сгради. Навсякъде пукнати има в общинската администрация на Ивайловград, в местното  читалище "Пробуда", напукани са и зданията на кметствата в селата Свирачи, Мандрица и Драбишна. Сградите на ОДЗ Ивайловград, на СОУ "Христо Ботев" и сградата на Социалната служба също са с поражения.

Заради ситуацията Оперативният щаб на община Ивайловград работи и в неделя и обобщава данните. Междувременно бяха разкрити и горещи телефони, на които хората могат да подават информация за щети или сигнали за помощ-03661 8154 и 0885504010. До неделя на обяд обаче нямаше нито едно обаждане, уточни дежурният в щаба.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини