Хасковската болница номинирана за „Златна ябълка“

„МБАЛ-Хасково“ получи номинация „Златна ябълка“ в категория „Болница“. Предложението идва от Националната мрежа на здравните медиатори за годишните награди за принос към живота и благосъстоянието на българските деца. Официалната церемония по връчване на наградите ще се проведе на 9 юни в Столичния куклен театър.

Хасковската болница за първи път получава такава номинация. „Смятам да отида на церемонията. Може и да не спечелим награда, но за мен самата номинация е признание“, коментира шефът на болницата д-р Славчо Близнаков.

„Златна ябълка“ са годишни награди за застъпничество и защита на правата на децата. Целта на наградите е да се популяризира необходимостта от специално внимание към малчуганите и спазването на техните права на всички обществени равнища, както и да поощряват добрите практики във всички сфери на живота.

Д-р Славчо Близнаков

От началото на 2012 г. насам по покана на д-р Близнаков в Детското отделение и АГО-то почасово работи здравен медиатор от община Хасково - Сема Асенова. Причина за това е, че в болницата често възникват недоразумения и конфликти между персонала и родителите на деца от ромски и турски произход. Обикновено майките се оплакват, че лекарите не им дават достатъчно и достъпна информация, или се оплакват от липса на внимание към децата. Случвало се децата да си тръгват недоизлекувани. Освен опасност за тяхното здраве, подобни случаи водят и до финансови загуби за болницата. В резултат на работата на здравния медиатор тези случаи са намалели драстично, отчитат от хасковската болница. Медицинското лице дава достъпна информация на родителите. Тази пилотна практика е изключително ценен пример, а и не се пречи на лекарите да си вършат работата. Практиката е важна и от финансова гледна точка, тъй като болницата успява да завърши дейностите по съответната клинична пътека и да получи средства за нея от Здравната каса.

Анета Кутелова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини