Чужденци искат да строят старчески домове в родопски села

Арх.Каджебов обяви чуждестранният интерес към нови старчески домове в общината

Германци и руснаци са проявили интерес за изграждане на домове за възрастни хора в села в община Смолян, обяви по време на обществено обсъждане за развитието на общината в периода 2014-2020г. арх. Атанас Каджебов. Инициативен комитет от областния град от шест месеца проучва тази възможност, за селата Полк.Серафимово, Габрица, Чокманово и Фатово. Чужденците се интересували от изграждане на модерни домове за достоен живот на възрастните хора. За реализиране на изеята трябва тези домове да се включат в Оперативната програма развитие на човешките ресурси.

За целта обаче, като задължително условие е и участието с общинска земя на община Смолян. Четирите дома ще бъдат с общо медицинско обслужване и населението ще получава на място медицинска помощ . В Германия тази услуга е изключително развита, посочи Каджебов. Ако се построят подобни домове, ще се изгради и инфраструктура, което ще има като косвен ефект и развитие на екоземеделието в района.

„Селата са ни важен приоритет, за да се съживи Смолянска община. Те притежават огромен потенциал, който трябва да се използва“, беше категоричен смолянският архитект. Общинският съветник предложи тази идея да бъде включена в Общинския план за развитие и по нея да започне да се работи веднага, за да се възстановят селата.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини