Скрапът блокира границата с Турция, заплашват че ще е безсрочно

Южната граница отново е блокирана, този път не от превозвачи а от фирми за скрап

Над 100 фирми за скрап блокираха за кратко българо-турската граница при Капитан Андреево и заплашиха, че тапата ще продължи безсрочно, ако никой от правителството не им обърне внимание. Протестиращите са струпали на подхода за пункта цялата си тежка техника, която е готова отново да излезе на пътя.
Собствениците на фирми за изкупуване на старо желязо скочиха срещу влизащият от днес в сила Закон, който ги ограничава да купуват метални отпадъци. Според клаузите му търговците вече нямат право да взимат срещу заплащане скрап от физически лица, а трябва да го купуват само от фирми. Плащането пък трябва да става само по банков път. На гражданите се забранява да предават отпадъците си навсякъде другаде, освен на общински площадки, и то напълно безвъзмездно. Последното вече бе обявено за противоконституционно от Конституционния съд.
Чисто практически законът не може да се осъществи, защото в цялата страна няма изградена нито една общинска площадка за скрап. Протестиращите превозвачи нарекоха закона „незаконен“ и лобистки, който обслужва интересите главно на големите фирми за опаковки.
Според изчисленията на бранша, близо 600 хиляди българи се занимават активно с предаване на метални вторични суровини, които оттук насетне остават без доходи. Не по-малко от 6000 пряко заети в индустрията трябва да бъдат съкратени от работа. Управителят на фирма за скрап Иво Георгиев вече заяви, че съдбата на 23-мата му работници е на борсата. Хасковският скрападжия Янко Велев пък обвини, че държавата се опитва да приватизира бизнеса с метални отпадъци. „Откъде накъде ще ми кажат, че нямам право да купувам скрап от хората, а само общините имат това право. Това е незаконно“, възмути се собственикът на Феникс-Гама. Според неговите колеги приетият закон блокира напълно бизнеса.
Същевременно изкупвачите успокоиха, че забраната хората да продават метал се отнася само за черните и цветните метали, но не включва коли, акумулатори, електроника и автомобили.
Дори и така ударът е голям, защото по изчисленията на Българската рециклираща асоциация, годишният оборот в бранша е 2 млрд. лева. Огромни предприятия като „Стомана Стил“ са пряко зависими от скрапа, който пък не може да се събира в необходимите количества, понеже както вече стана ясно, няма изградени общински площадки, изисквани от закона.
Протестиращите на границата заплашват, че ако до 14 часа не пристигне човек от правителството, който да говори с тях, ще блокират границата напълно. Засега натам пътува единствено зам.-областният управител на Хасково Иван Станчев.

Подробности от мястото на събитието със снимки очаквайте в следващ репортаж.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини