Евтаназираха болните от син език

Трите животни, които бяха диагностицирани преди десет дни със „син език“, са евтаназирани и днес са били откарани на екарисаж. Това съобщи д-р Панчо Стефанов, който пръв съобщи, че се е натъкнал на заразата в региона на Хасково.

Болните животни са от стадото от около 150 глави добитък на Панчо Чобанов от ивайловградското село Мандрица. Кръвни проби са взети от всички останали животни, но засега няма клиника, уточни ветеринарят.

Още след съобщението за първите случаи на син език, областният управител на Хасково Кадир Исов разпореди мерки за ограничаването на заразата, която идва след ухапване от комар. 

Извършваха се и клинични прегледи през две седмици, както и вземане на кръвни проби от стадата в областта. Единствено в стадо от около 180 овце в с. Одринци са открити антитела, което говори за преболедуване.

Д-р Стефанов коментира, че като цяло синият език в региона този път не се е разпространил в голям мащаб. Ветеринарният лекар си спомня, че през 1999 година, когато за последно е имало син език, основно в Маджаровско, болестта е поразила близо 3 000 животни. Въпреки добрите новини от ветеринарите, мерките за профилактика остават.

Забранена е пашата на животни на 150 км. от регистрираното огнище, не се разрешава и паша в часовете на активен летеж на комарите от 19 до 8 часа.

 

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини