Мерджанов: Коалицията ДПС - ГЕРБ е факт

Може да има съмнения, че бившият лидер на БСП ще влияе през новия на процесите в партията, но това е естествен процес, защото българинът винаги се съмнява.
Това заяви по повод избирането на Михаил Миков за лидер на левицата председателят на ПГ на Коалиция за България Атанас Мерджанов пред БНТ.

Новият екип на Миков няма да е факт в близките месеци.
Според Мерджанов в предстоящите месеци за крупни, радикални кадрови промени в БСП не е нормално да се говори, особено преди изборите.

"Коалицията ДПС-ГЕРБ е факт, гласуването на бюджета е един от основните признаци за един политически субект, когато имаш едно мнозинство, което подкрепя актуализацията и практически нов бюджет", каза още той.

Мерджанов смята, че ДПС може и да не върне мандата за съставяне на правителство, който се очаква президентът да им връчи днес. Той препоръча да се изчака, за да се види ще върне ли ДПС мандата веднага.

От ДПС казаха миналата седмица, че нямат други планове, освен да върнат мандата.

Според Корнелия Нинова, останала трета в надпреварата, е логично, че на конгреса не е имало представители на ДПС. Тя го обясни с различията в позициите между двете партии.

По думите й отношенията им се обтегнали и изострили, в последната година нямало ясни правила между тях. Нинова добави, че трябвало да има писмено споразумение за подкрепа на правителството, ясно указано кой какви отговорности носи и какви задачи има да изпълнява.

"Разми се някак си отговорността, повече паднаха негативите върху БСП и това доведе до този резултат", обясни тя.

Корнелия Нинова вярва, че Миков ще обедини БСП. Тя потвърди, че има скъсана връзка, дистанция между структурите и ръководството в партията в БСП.

"Има липса на разговори между нас и структурите, има високомерие. Това е абсолютно така и това е една от задачите, които имаме да решаваме - да преодолеем тази пропаст между нас."

Страхил Ангелов от БСП заяви за ТВ7, че деветте кандидатури на конгреса на БСП показват, че разделението е голямо и очевидно няма кадър, лидер с безспорен авторитет, зад който масово да застанат делегатите.

„Но може би в момента състоянието е такова, че пък и да не е необходим", каза още Ангелов, цитиран от "Фокус".

"Очевидно е, че апаратът победи", заяви пред „Нова телевизия“ бившият евродепутат Ивайло Калфин по повод избора на Миков.

Той подчерта, че по времето на Станишев Миков е участвал активно в ръководството на БСП и нерядко е гласувал за отстраняването на „неудобните“ лица в партията.

Важен знак

"Важният знак, който БСП даде е, че Станишев вече не е неин председател и това е положителен знак, тъй като това е човек, разбира се със своите качества и достижения, но доведе тази партия до 11 последователни изборни загуби", каза политологът Теофан Германов пред БНР.

Според него за първи път от 1994 г. рухва моделът, в който млад човек, посочен от предишния лидер, повежда БСП.

Германов прогнозира, че предстои тежък път на БСП и е много важно лидерът да бъде и умиротворител, да върне БСП към автентичните й ценности, една от които е колективното ръководство, вслушването в структурите и да намери пътя към опонентите.

"Очевидно Станишев не осъзнава до какво състояние е докарал БСП", каза още Германов и критикува бившия лидер, че конгресът е политически орган, а изповед се прави на други места.

Вчера Станишев помоли за прошка, ако е сгрешил. Показан бе филм за времето, когато е бил лидер.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини