Тракийци показаха възглавници от раклите на бабите

С изложба на пъстри, ръчно изработени възглавници от раклите на бабите днес Тракийското дружество и читалище “Тракия” се включиха в празниците на деня на Хасково. Експозицията бе открита в залата на дружеството, а с кратка лекция организаторите проследиха историята на въглавницата през вековете.

Още древните фараони на Египет са използвали възглавници, като предназначението им било да запазват прическите на сановниците. Древните китайци също са ги избработвали, но от дърво, стъкло и камък. Най-богатите мандарини пък са притежавали възглавници от порцелан, нефрит и други благородни материали.

Меките възглавници са били открити за човечеството от древните гърци. Те ги превръщат и в предмет на изкуството – богато украсените с перли са били белег за благополучие и изискан вкус за елините.

В Рим пък имало специални войници, които се грижели за доставката на пух за възглавниците на сенаторите и другите благородни граждани. В Азия украсата им също е била високо ценена и приемана като белег за изисканост. Древната мода включвала и ароматната възглавница, напълнена с благоуханни треви.

Така постепенно възглавницата се превръща в произведение на приложното изкуство. Тракийките са ги изработвали с различни техники – везани, тъкани, а пъстрите възглавници са одухотворявали дома и са създавали уют и атмосфера.

В представената днес експозиция има експонати отпреди век, други са били изработени преди десетилетия, най-новите пък са от щамповани платове.

Тодор Кръшков  

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ai
    Aivan
    4 -1
    15:25, 3 сеп 2014
    Много хубава изложба! Предполагам, че това покрива работата на музея за цяла година.
  • 2
    Ka
    KAKA SIYKA
    0 -2
    17:00, 3 сеп 2014
    trakiyci , no ne i traki,vtrakia ima i trakiyski TURCI POMACI cigani i bulgari dori armenci taka, 4e...,,
Последни новини