Новата немска паралелка в „Славейков” в Гьоте-институт и Алма Матер

Осмокласниците от  формираната за първи път паралелка с първи език немски в СОУ „Петко Рачов Славейков” с преподавател и класен ръководител Веска Николова осъществиха пътуване с учебна цел в София. Първата спирка на обиколката бе културният Гьоте-институт. Учениците бяха посрещнати любезно от г-жа Любов Мавродиева – референт отдел „Сътрудничество в образованието”. Освен информацията, която тя им предостави за самия институт, неговите мисия, цели, структура и възможности за обучение, славейковци получиха и практическа задача, в която да включат познанията си по немски език, колкото и начални да са, предвид изминалите едва три месеца от старта на учебната година. Разглеждайки изложбата „Немски градове и пейзажи”, поставена във фоайето на института, учениците трябваше да попълнят въпросници с данни от плакатите и текстовете в тях. Едва след успешното справяне с набирането на информацията учениците получиха нагледно обяснение как могат да използват онлайн упражненията по немски език в сайта на Гьоте-институт, с които да подобряват своите знания. Другата полезна среща в софийското „културно кътче” на Германия бе с ръководителя на отдел „Информация и библиотека” Андреа Белафи, която се проведе в самата библиотека и то на автентичен немски език. Учениците получиха информация за начина, по който могат да заемат съвсем безплатно немскоезични електронни книги, аудиоматериали, вестници и списания по Интернет, които да ползват в рамките на две седмици за целите на обучението си. Освен това по настояване на събеседничката си те разказаха за себе си и училището си, за своите мечти, стремежи и визията за бъдещето си.

Следващата спирка в тура на славейковци бе СУ „Св. Климент Охридски”. Според предварителната уговорка те бяха посрещнати от д-р Константинов, преподавател по философия и Йорданка Коларова – технически секретар на катедра „Германистика”, които им разказаха за историята на университета, специалностите в него, показаха им най-интересните места в основната сграда, аулите, изложбите и най-важното – демонстрираха как работи един реален университетски фонетичен кабинет. Осмокласниците се докоснаха до забързания трафик на студентите в българската Алма Матер и се впечатлиха от пъстротата на живота там.

За десерт в пътуването славейковци посетиха немския базар. Обещаха си в по-топло време и повече светли часове в денонощието да организират едно още по-богато на преживявания и ползотворни срещи гостуване в българската столица.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини