Кърджали в очакване на средствата за укрепване на свлачищата

Кметът на община Кърджали инж.Хасан Азис днес е в София, където изчаква решението на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане по внесените от общината докладни с искане за допълнително финансиране с близо 12 млн.лв., свързани с бедствията от последните месеци. Комисията към МВР разглежда днес исканията на общините, засегнати от снежното бедствие.
Община Кърджали внесе миналата седмица докладни , с които поиска 11, 333 млн.лв. за финансиране на неотложни възстановителни работи за 7 свлачища и срутища, сред които са свлачищата в с.Сипей, кв.”Веселчане”, района на с.Пъдарци, обекти, които застрашават пряко сигурността на хората. Към исканията са приложени и технически проекти, които бяха изготвени навреме и представени в комисията. Поектите са подкрепени и от независима експертиза от екип на Минно-геоложкия университет.
С най-голяма стойност - 9 218 328 лв.,е искането за укрепването на свлачището и пътя в с. Сипей. За възстановяване и укрепване на срутището до с. Пъдарци са необходими 1 670 231лв., а за укрепване и възстановяване на свлачището в кв.”Веселчане” -413 562 лв.

В докладните до Междуведомствената комисия са включени и допълнителните суми за снегопочистване в размер на 335 000лв. и за компенсация на фермери, чиито животни са починали по време на снежнотго бедствие - 250 000лв.
Заседанието на комисията в момента продължава, очаква се тя да оповести взетите решения днес в следобедните часове.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини