Адът слезе на земята в Кирково: Градушка като юмрук помля коли, уби животни (видео)

„За 50 години такава градушка не помня. Чупеше дървета, потроши прозорци, дупчеше мазилката като картечен откос", заяви Ибрахим Ахмед от село Върбен. Животните на съседа му били навън е се върнали целите в кръв. „Имаше дупки по животните сякаш някой беше стрелял по тях с оръжие", допълва бай Ибрахим.

На много места в община Кирково има паднали дървета. До късно доброволци разчистваха пътищата. Ще припомним, че градушка с големина на юмрук се изсипа над Кирково в късния следобед на 7 май. Унищожени са посевите в много от селата в общината, коментира общинският кмет Сали Рамадан.

„Притъмня и около 16.40 часа започна да вали градушката. Нещо страшно беше, около 15 минути все едно валяха камъни. Дървета са с изпочупени клони, строшени са автомобили, всички градини и ниви са съсипани. Плакахме с глас докато гледахме какво се случва", разказа за 24rodopi зам.-кметът на Кирково Йълмаз Хафъз.

Най-тежки са пораженията от градушката в Подкова, Шопци, Първица, Островец, Върбен и Чорбаджийско, съобщи заместник областният управител Румен Младенов след обиколка в пострадалите населени места в община Кирково. В късния следобед в четвъртък в района вилня буря, а големината на ледените зърна надхвърли яйце.

От урагана са изкъртени прозорци на училището в Бенковски, а отломки от старата сграда в двора на школото са съборили комина на една от съседните къщи. Паднали дървета са затворили временно пътните участъци Стрижба-Тихомир и Шопци-Първица. В района на Върбен реката е задръстена от поломени дървета.

Градушката е пробила покриви на къщи и гаражи, помляла е автомобили, има загинали животни и повредени електрически стълбове. Унищожени са насажденията, разсадът от тютюн и червена капия е напълно съсипан.

На моста за Подкова се е образувала покривка с дебелина 25-30 см, заяви Младенов. Той благодари на пожарникарите от участъка в Подкова за изключително бързата и професионална реакция при отстраняването на падналите дървета от пътните платна и възстановяването на движението.

Невиждан порой и градушка нанесе много щети в района на село Кран, община Кирково, съобщи кметът Мустафа Юсеин. „Има наводнени къщи, отнесени са животни от придошлата река. Лехите почти напълно са унищожени. Има много паднали дървета и клони, които затрудняват движението по пътищата", заяви кметът на Кран.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини