Денят на Победата събра политици от различни цветове в Кърджали, минахме без гости от руското посолство

Денят на Победата над хитлерофашизма събра политици от различни цветове пред паметните плочи на загиналите фронтоваци от Кърджалийско в центъра на града.На тържеството, организирано от община Кърджали, дойдоха да отдадат почит на героите областният управител Илия Илиев,народната представителка Цвета Караянчева,кметът Хасан Азис,членът на ИБ на БСП Милко Багдасаров,политици,общественици от различни цветове. Всички те коленичиха и сведоха глави пред саможертвата на милионите съюзнически воини, дали живота си за изкореняването на кафявата чума на Двадесети век. За първи път от години нямаше представител на руското посолство.

Отбелязването на юбилея стана в присъствието на трима ветерани от Отечествената война. Общо девет са фронтоваците от Кърджалийско живи до днес.Най младият е на 93 години.

Присъстващите ветерани бяха отличени с юбилейни медали за заслугите им и за Седемдесетгодишнината от Победата над фашизма. Областният съвет на ветераните от войните пък отличи с юбилейни медали областния управител Илия Илиев и кмета Хасан Азис,за приноса на институциите, които представляват за утвърждаването на ценностите на демокрацията и мира.

Членът на Централния управителен съвет на Съюза на ветераните от войните в България Ани Иванова подчерта в словото си, че без Деня на Победата нямаше да го има и Деня на Европа ,който също отбелязваме днес. Втората световна война е най-кръвопролитната в човешката история. Започнахме да извличаме поуки от историята.Затова и пазим мира, подчерта Иванова.Тя припомни за свидните жертви дадени от Българската армия при Ниш ,Страцин,Драва. Благодарение на нашите ветерани бе защитен националния интерес пред световната общност, заключи Иванова.

След общоградското тържество венци и цветя бяха положени пред паметника на Руския войн в Попската градинка.Отново всички политици застанаха рамо до рамо. Всички те се преклониха,независимо ,че тържеството бе обявено като инициатива на русофилски организации. Първа цветя поднесе народната представителка Цвета Караянчева.Най-развълнувани бяха членовете на руската общност в Кърджали. Развяха се и руски знамена.

В словото си председателя на местната структура на Българския антифашистки съюз Йордан Митев определи Втората световна война,като война за спасението на човечеството. В нея участват 62 държави. Жертвите са 57 млн.души.Човешките сърца носят благодарност към загиналите и мечта за мир и разбирателство между хората ,отбеляза в словото си Йордан Митев.

Кметът на Кърджали Хасан Азис даде обяд за ветераните от войните и техните близки.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини