Искат съдействие от Местан за разследване на зверства в родния му край

Неправителствената организация Дружба „Родина“, която работи за единението на българи християни и българи мюсюлмани в страната се обърна към председателят на ДПС Лютви Местан с молба да съдейства за разследването на твърдения за зверства по време на т.нар.Възродителен процес в родния му момчилградски край. Позовавайки се на издадени през 2004 г. книги,посветени на насилствената асимилация на българските турци от Дружба „Родина“ разчитат да се разкрие истината имало ли е системно насилие в момчилградски села. Съпредседателят на организацията Мустафа Авдиков и секретарят Димитър Димитров настояват за пълно разследване на разказите в книгите на анонимния автор Азис бей „“Епопеята Ябланово“ и „Демократична лига“.И двете книги са печатани през 2004 г. в Турция и са внесени в страната неофициално по повод двадесетгодишнината от началото на т.нар.Възродителен процес.
Отпечатан е разказ на Али Орманлъ,зам.-председател на дисидентската организация Демократична лига.В него той твърди ,че в селото му,което не се назовава е имало групово изнасилване на младо момиче,пред очите на майка му.Извършителите били запасняци,мобилизирани за участие в т.нар.Възродителен процес.Те дори са цитирани:Гледай дърто,гледай как са изнасилвали нашите жени и дъщери твоите прадядовци в Турско!Майката пробола с вила единият изнасилвач.Другите двама я вързали с въже и я теглили с джип по каменистите пътища на Родопите,докато не се откъснали главата ,ръцете и краката и вътрешностите не са се разсипали по пътя.
Привежда се и цитат от Али Вели Молла от Ябланово,който твърди,че в началото на т.нар.“побългаряване“,“възродителите убиват в Кърджалийско хора,както бебета,така и бабички,масово изнасилват туркините.
От Дружба“Родина“ се обръщат за съдействие и към другите народни представители от Кърджалийския многомандатен район.
Писмо е изпратено до главния прокурор Сотир Цацаров с искане за разследване ,на изнесените в книгите твърдения.Настоява се да се установят имената на евентуалните жертви,както и на извършителите на евентуалните безчинства.
Искаме да бъде установена истината и виновните да бъдат наказани,ако твърденията в книгите се докажат,заявяват от ръководството на Дружба „Родина“.
Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    По
    пострадал
    1 0
    14:47, 3 юни 2015
    Уточнете: Местан- Павел / за уточнение/ да признае за своите доносничества и издевателства чрез ДС или...Какво ще каже този доносник който е клепал приятели и комшии. Но хак им е на тези прости хора които не го изритаха като мръсно коте.
Последни новини