Георги Кючуков: Ще настоявам решението за сливане на двете гимназии да влезе в парламента

ПОЗИЦИЯ  НА ГЕОРГИ КЮЧУКОВ – ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПОСТОЯННАТА КОМИСИЯ ПО ОБРАЗОВАНИЕ, КУЛТУРА И ВЕРОИЗПОВЕДАНИЯ КЪМ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ – КЪРДЖАЛИ

В качеството ми на председател на Комисията по образование, култура и вероизповедания към Общинския съвет – Кърджали получих писмо от директорите на ПГИ „Алеко Константинов” и ПГТ „Проф.д-р Асен Златаров”  за предложение от страна на началника на РИО – Кърджали, касаещо сливането на двете професионални гимназии.

Недоумявам какви са причините и мотивите за направеното предложение към Министерството на образованието и науката за подобен вариант на оптимизация на училищната мрежа. Въпреки че г-н Колев е член на оглавяваната от мен Комисия, такова предложение никога не е коментирано. След проверка се оказва, че и в  Областния съвет за развитие темата не е дискутирана.

Учудващо е, че се предлагат за обединяване точно професионални гимназии, които са предпочитани от учениците и техните родители и имат голям брой възпитаници. Ако проблемът се оказва сградният фонд, то тогава може да се търси решение в редица неизползвани пълноценно сгради на общинската мрежа, което е предмет на друга дискусия. В медицината понякога се налага да се отреже болното място, за да се постигне оздравяване, но в никакъв случай здравото. Същото важи и за образованието.

Ако министърът все пак подпише направеното от РИО – Кърджали предложение за сливане на двете гимназии, като представител на БСП ще настоявам пред Парламентарната група на партията на парламентарно заседание да бъде поставен въпросът дали изобщо се познава ситуацията в Кърджали и кой е отговорен за предложенията и взетите решения. Убеден съм, че реформата трябва да се прави в името на хората, на децата, а не на конкретния човек. 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини