Общините в областта опашкари по предоставяне на информация,отстрамва ни Момчилград

Представяне на проучването

Общините в областта са опашкари по предоставяне на публична информация на гражданите.Това сочи тазгодишното класация на неправителствената организация Програма „Достъп до информация“.Тя се базира на проучване ,извършено по специална методика,като на общините е предоставен заевителски материал,на който да отговорят.Проучването бе представено днес в Кърджали.

Истински срив се забелязва при община Кърджали.Преди години тя бе награждавана за прозрачност и достъпност на публична информация.Днес е на дъното.Заема 206 място от 264 общини в страната.Нещо повече общината тази година дори е отказала участие в анкетата.Опашкари са Кирково-209 място и Черноочене 211място.Отстрамва ни Момчилград.Общината е на 66 място по публичност.Тя води на на седемте общини в областта по точки.Това сподели изпълнителният директор на ПДИ Гергана Жулева.

Териториалните звена на държавните институции от областта са обикновено в първата десетка от сродните институции в страната. Областна администрация е 6-та от 28 области. При Областната дирекция на МВР има мълчалив отказ да участват в допитването на Програма Достъп до информация. Регионалната дирекция по горите също не си е направила усилие да участва в проучването.

При класирането в областта води областна администрация, следвана от община Момчилград и Регионалния инспекторат на МОН.

Класацията на неправителствената организация обхваща 544 държавни институции, министерства, общини. Под наблюдение са 18 министерства, 28 области и 264 общини. Те се тестват по 70 индикатора. 21% от институциите ,които по закон трябва да осигурят достъп до публична информация въобще не отговарят на заявленията на гражданите.

Със съдействието на Програма Достъп до информация са спечелени 70 % от делата, водени срещу институциите заради отказ за предоставяне на сведения.

Адвокат Александър Кашъмов,ръководител на правния екип на ПДИ припомни чл.41 от Конституцията, според който всеки гражданин на Р България има правото да търси, получава и разпространява информация от институциите. Те трябва да му предоставят веднага публична информация, но не по късно от 14 дни. Този член от закона често става повод гражданите и предимно журналистите да се разтакават с бюрократични спънки, сподели адв.Кашъмов.

Георги Кулов

Участниците в информационния ден
Гергана Жулева
Александър Кашъмов
Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини