Минута мълчание, минута за размисъл, миг от вечността

Поете,

вярваш ли в мен

и в моите връстници,

че ще прославим родината,

като теб някой ден,

че може светлото ти дело да продължим

и тук, пред паметника ти, гордо да стоим?

 И тази година учениците от Езиковата гимназия се събраха пред гранитния паметник на Христо Ботев, за да отдадат почит на своя патрон. Дворът на училището се огласи от „Тих бял Дунав” , в изпълнение на новосформиралата се фанфарна формация , а гвардейците изиграха  един вълнуващ танц.

Пред кмета на Община Кърджали – инж. Хасан Азис, пред  учители и съученици  ботеви потомци от 9. и 10.  клас рецитираха стихове от Ботев и за Ботев.Те дадоха повод за размисъл дали времето, в което живеем е друго, или ние сме други? Дали,  потънали в своето безвремие, мислим само за дребното си съществуване, живеем „ден за ден”, стремим се да имаме колкото се може повече и забравяме, че по-важното е ДА БЪДЕМ!  Минути на размисъл и признание, че във всеки от нас се крие по един Ботев. Просто трябва да го открием – като мерило за съвест и доблест, за вярност и любов към Родината.  Тази Родина, която Ботев обичаше и слагаше над всичко. Тази Родина, която днес наричаме ботевска земя. Рециталът завърши със собствените творби на  Ангел Димитров, носител на І място от Националния конкурс „Живеем в земята на Ботев” и Музин Юсеин, с поощрителна награда от същия конкурс. Творби – израз  на признателност за  несломимия ботевски дух, за ненадминатата му поезия и за безсмъртието му.

Положени бяха венци и цветя в знак на почит към подвига и саможертвата на Ботев. Тържеството завърши с минута мълчание - миг от вечността.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини