Димитровградските градини запълнени на максимум с над 1 800 деца

Над 1 800 деца в Общината посещават в момента детска градина, коментираха от Общината

Над 1 800 деца в Община Димитровград посещават в момента детска градина, отчете днес шефът на Хуманитарния отдел в кметството Антоанета Шаркова. Статистиката бе изнесена заради повдигнатата в публичното пространство тема за намаляляване на таксите в тукашните градини.

Групите в градските детски градини са запълнени 10 % над максимума, добави Шаркова. Пълняемостта им е 24, 25 или 26 деца, а яслените групи са с минимум от по 15 деца. По-ниска е пълняемостта в селата от Общината и град Меричлери.

Димитровградските градини са на общинска издръжка, посочи още Шаркова. Има делегирана от държавата дейност, която е по единен разходен стандарт и постъпва в бюджета на Общината, а сумата се изразходва основна за заплати и осигуровки на работещите. Затова местната администрация дофинансира детските заведения с 1 500 000 лв. през последната година. Останалите разходи за вода, горива, храна, материали от различен характер се покриват от бюджета на общината.

Стана ясно, че до сега не е имало писмени оплаквания от родители за качеството на храната в тукашните детски заведения. При готвенето се ползва нов рецептурник, съобразен с тенденциите за здравословното хранене. В менюто на малчуганите не се слага сол и бяла захар. Залага се на разнообразното хранене, особено при месото, спазва се и нужното за възрастта на детето количество, заявиха от Общината.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ма
    майка
    5 -7
    18:33, 4 юни 2015
    И въпреки всичко градините не работят пълноценно!
    Имат възможност без допълнителни разходи да работят по до късно с час, но някой не иска това да се случи!
Последни новини