Изселниците в Турция се стягат за избори, Местан е в Анкара

Българските изселници в Турция масово ще подкрепят управляващата ислямистка ПСР, а част от тях – опозиционната НРП, предаде кореспондентът на БГНЕС.

Прогнозата е на координатора на българската НПСД /основана от Касим Дал и с лидер Корман Исмаилов, и част от Реформаторския блок/ Ердинч Имамоглу в Истанбул. Активът на партията е и основният мотор в агитацията сред изселниците, които са с двойно гражданство и имат право на глас и у нас, и в Турция. „Нашите хора са аполитизирани, те гласуват предимно на вота в България и то за кликата на ДПС, незнайно защо. По принцип изселниците са неорганизирани, подкрепят различни партии и вотът им в Турция не е монолитен. На маса говорят едно, а от урните излизат други резултати. Например, в Бурса, който е най-вече с български изселници, уж псуват по Ердоган, но всъщност гласуват за него, това е истината“, коментира пред БГНЕС Имамоглу, който също е изселник. Най-влиятелната изселническа организация Балгьоч с централен офис в Бурса обаче работи за подкрепата на основната опозиционна Народно-републиканска партия. Запитан защо нашенците там подкрепят именно Партията на справедливостта и развитието, той посочи, че подобренията в социалния и икономическия живот през последните 13 г. са главната причина за подкрепата им. „Някои западни медии непрекъснато говорят срещу Ердоган, но той им показва вратата. Сега най-важните проблеми са свързани с пенсионирането, ако се получи някаква договореност между двете държави, много от нашите хора ще се пенсионират на 48-50 години. Това касае най-вече пристигналите след 1989 г. с така наречената „Голяма екскурзия“, но е факт, че масовото изселване продължава и сега. Затова правителството на Ахмет Давутоглу търси начини да помогне и на тези хора, и те знаят това“, допълни координаторът в Истанбул. Той уточни, че на последния митинг преди два дни в мегаполиса, организиран от управляващата ПСР, сред двата милиона души е имало многочислено участие и на изселници с подходящи плакати. За разлика от миналогодишната президентска предизборна кампания, когато Касим Дал се включи персонално в митингите в подкрепа на Реджеп Ердоган, тази година лидерите на реформаторската НПСД не са засвидетелствали активност там. На предстоящия парламентарен вот изселниците ще могат да гласуват и за над 30 кандидат-депутати, излъчени от техните среди и номинирани в различните турски партии.

В Кърджали пък се очертава тържествено отбелязване на победата на управляващата ПСР. Уведомление за това в общинската администрация е внесъл еднолично мъж с инициали М.А., когото засега не свързват с принадлежност към ДПС или НПСД. До късния следобед днес нямаше становище на кмета Хасан Азис, от подписа на когото зависи дали в центъра на областния град след 20 ч. в неделя ще има празник. Тогава се очаква предварителните резултати от вота да бъдат ясни. Социолозите обаче не прогнозират абсолютно мнозинство за ПСР и ако се получи така, ще трябва да се състави коалиционен кабинет.

Днес и утре лидерът на ДПС Лютви Местан е в Анкара по покана на премиера Ахмет Давутоглу, съобщиха от пресцентъра на партията. В решаващите последни дни от нажежената кампания преди вота в Турция Местан ще се срещне с „върховни държавни органи, за които пресцентърът на ДПС ще предостави своевременно информация“, се посочва в съобщението. Подобни срещи той осъществи и миналата година преди предсрочните парламентарни избори у нас./БГНЕС

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини