Кметът Хасан Азис е носител на тазгодишната награда „Мултикултурният човек”

Кметът на Кърджали Хасан Азис е носител на тазгодишната награда „Мултикултурният човек” на Фондация „Кръг”. Тя му бе връчена от досегашните двама носители Нуредин Мехмед и Отец Петър. Церемонията се състоя в аргалерия „Кръг” в присъствието на авторите на книжката „За Кърджали с любов”,граждани и журналисти.

Мултикултурният човек е съвременния инженер на развитието.Това е личност,способна да разбере сложността от различни културни практики и да действа като медиатор между тях.Това е човекът,който търси начини,методи и средства да излезе от кръга на неизбежния етноцентризъм,който прави живота ни удобен и уютен както и да смекчи ефектите от него.Той е човекът,който първо пред себе си е признал, че не съществува йерархия между културите и внимава дали в някъкъв контекст една или повече от тях може да се окаже в положение на дискриминация. Това сподели в словото си председателят на фондация „Кръг”Радост Николаева.С тези думи тя аргументира тазгодишният избор за носител на наградата. Радост Николаева,сподели още ,че наградата е част от инициативата „Мултикултурният град”,стартирала по време на втория мандат на кмета Хасан Азис.От 2013 г.  се връчва призът „Мултикултурният човек” за принос в мултикултурализма , интеркултурният диалог и езиковото многообразие. Инициативата „Мултикултурният град” е без аналог в страната. Кърджали е лаболатория на мултикултирното сътрудничество, посочи още Радост Николаева.

В приветствието си към тазгодишният носител, Отец Петър посочи,че кметът се старае хората да живеят заедно в мир без различия от вяра и народност.С българите е българин,с турците-турчин.Събира хората на общ курбан.Тачи християните на Великден и мюсюлманите на Байрам.Това не е паднало от небето,завещано ни е от нашите предци,подчерта свещеникът.Той каза, че се гордее, че има такъв кмет като Хасан Азис.

Градоначалникът на Кърджали подчерта, че приема наградата ,като признание за работата на целия му екип.Мултикултурността е съвременната характеристика на град като Кърджали.Тя е част от пъстрата картина на многообразния ни град. Затова наричме Кърджали столица на толерантността.Кърджали е нашата любов, отбеляза кметът Хасан Азис.

По време на тържеството бе представена и книжката „За Кърджали с любов”В нея са включени 22 любовни послания към родния град на млади хора от различни етноси, някои от които живеят в чужбина.Те са написали есета, стихотворения, акростихове. Сред авторите  е и дванадесетгодишната дъщеря на градоначалника  Есин Азис. Нейният акростих започва така:

”Започва всяко пътуване с първа стъпка,

 а щом си тръгнал надалеч,имаш нужда от опорна точка

Кърджали е мястото,на което винаги ще се връщам…”

Тазгодишната инициатива „Мултикултурният град” се посвещава на 85-годишнината от рождението на покойния капитан Георги Георгиев, извършил околосветско плаване с яхтата” Кор Кароли”.Инициативен комитет готви поставянето на неговия бюст в центъра на Кърджали. Церемонията е планирана за 21 юли. Ползва се с безрезервната подкрепа на кмета Хасан Азис.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини