Хакнати са личните данни на 4 млн. US федерални служители

Правителството на САЩ съобщи днес, че е разкрило компютърно проникване, при което са откраднати личните данни на 4 милиона правителствени служители.
Кибератаката била разкрита през април от Бюрото по управление на персонала, което отговаря за подбора на сътрудниците на федералните министерства и ведомства и предоставянето им на достъп до поверителна информация, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
 
Според в. "Вашингтон пост", който цитира пожелали анонимност американски официални лица, компютърната атака е извършена през декември от китайски хакери

ФБР съобщи, че разследва кибератаката. 

Според цитиран от Асошиейтед прес пожелал анонимност сътрудник на конгресмен са били хакнати данни, които се съхранявали в Бюрото по управление на персонала и в Министерството на вътрешните работи. 

Друг пожелал анонимност американски официален представител каза, че хакерската атака би могла потенциално да е засегнала всяко федерално ведомство

АНС засича хакери

Администрацията на Барак Обама е дала на Агенцията за национална сигурност (АНС) законово правомощие, без публични дебати, да следи комуникациите в интернет за засичане на хакери, особено работещи за чуждестранни правителства, пише в. "Ню Йорк таймс", цитиран от Франс прес и БТА.
 
Според документи, предоставени от бившия сътрудник на АНС Едуард Сноудън, през 2012 г. Министерството на правосъдието е разрешило на разузнавателната агенция да проверява данни в интернет без съдебно разрешение в търсене на зловреден софтуер и пиратски атаки, свързани с чуждестранни правителства. 

В изявление Националната дирекция на разузнаването, която контролира всички американски разузнавателни агенции, припомни, че киберзаплахата над САЩ нараства "като честота, мащаби, усъвършенстване и сериозност на последствията". 

"В този контекст не е учудващо, че американското правителство събира сведения за чуждестранните сили, които се опитват да проникнат в американските мрежи и крадат информации на американски граждани и фирми", се казва в изявлението.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини