Майки призоваха децата си, вербувани от ИД, да се приберат

Група майки, чиито деца са се присъединили към групировката "Ислямска държава", ги призоваха да се приберат у дома. Образно те "отвръщали на огъня с огън".
В отворено писмо, разпространено в социалните медии, групата жени, нарекли се "Майки за Живот", каза, че младите мъже и жени, заминали за Сирия и Ирак, трябва да си спомнят, че ислямът изисква от децата да почитат родителите си и да не им причиняват страдания.

Майките, които са от седем страни, сред които Канада, Франция и САЩ, посочват, че искат да помогнат на други семейства, опитващи се да върнат децата си у дома, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Една от тях - Крис Бордо от Калгари, Канада, чийто син Деймиън е убит в Сирия преди година, поясни, че идеята е образно казано "да се отвърне на огъня с огън" - майките да използват социалните мрежи, за да отправят призив към децата си, след като ИД ги използва, за да подмами младите хора да напуснат семействата си.

През февруари историята на три приятелки от детинство - 15-годишната Шамима Бегум, 16-годишната Кадиза Султана и 15-годишната Амира Абазе, потресе Великобритания. Те бяха вербувани от млада шотландка и заминаха за Сирия, за да се влеят в редовете на "Ислямска държава".

В същото време трима британски младежи между 17 и 19 години бяха задържани в Истанбул по подозрение, че възнамеряват да преминат границата със Сирия, за да се присъединят към "Ислямска държава". Момчетата бяха върнати обратно в Лондон.

Живееща в Холандия чеченка пък отвлече двете си малки деца и ги отведе в Сирия и също се присъедини към джихадистите.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини