Две нови линейки за спешния център в Кърджали от Министерството на здравеопазването

Днес зам.-министърът на здравеопазването д-р Адам Персенски връчи на директора на Центъра за спешна медицинска помощ д-р Атанас Митков ключовете на две нови линейки Fiat. Спешните автомобили са за нуждите на Центъра. Те ще се ползват и от филиалите в Ардино и Крумовград. Същите са купени от здравното министерство и са на стойност 74 772 лева всяка.
Развитието на спешната помощ в национален план е приоритет  на здравното министерство за следващите пет години, подчерта зам.-министърът. Ведомството си е поставило за цел да поднови всички линейки в страната през петгодишния период. Средствата, които можем да заделим като капиталови разходи са 15 милиона за една година, продължи д-р Адам Персенски. На въпроса дали министерството ще осигури повече оборудвани хеликоптери, каквито бяха използвани по време на зимното бедствие в областта, зам.-министърът на здравеопазването каза, че за да се направи система за въздушна спешна помощ са нужни поне пет хеликоптера. Цената им е над 20 милиона лева, а поддръжката – 5 милиона. Това би било непосилно. Имат обаче уверението на Министерството на отбраната, че при екстремни случаи ще окажат съдействие на бедстващи райони. От своя страна д-р Атанас Митков заяви, че конкурсът за обществени поръчки за двете линейки е проведен в края на миналата година. Като оборудване са стандартни – с вакуум инсталация, с кислородна инсталация, но най-важното е, че са нови. С новите линейки автопаркът на Центъра вече е от 35 коли.
Д-р Персенски благодари на медиците от Спешното за начина, по който се справят. В София се говори, че Центърът за спешна медицинска помощ в Кърджали е един от добрите  в България. Затова се чувствам добре, когато се говори за Центъра в Кърджали, сподели той.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини