Г-7 възнамерява да удължи санкциите срещу Русия

Вероятно санкциите срещу Русия, чиито срок изтича през юли, ще бъдат удължени с още шест месеца от страните от Г-7, ако има политическа воля за това.
Участниците в срещата на върха на Г-7, която започва в неделя в Германия ще обсъдят удължаване на европейските санкции срещу Русия, вероятно с шест месеца, съобщи висш представител на ЕС, цитиран от Ройтерс. 

Икономически санкции на ЕС спрямо Москва бяха наложени във връзка с конфликта в Украйна и тяхното действие изтича през юли.

През март лидерите на ЕС се споразумяха, че санкциите ще останат в сила, докато не бъде приложено изцяло споразумението за прекратяване на огъня в Минск. Най-вероятно срокът на действие на санкциите ще бъде удължен до края на годината, но подобно официално решение предстои тепърва да бъде взето.

Смятам, че това ще е технически въпрос. Ще бъде обсъдена политическата воля за удължаване на срока на санкциите. 

Не искам да спекулирам, удължаването вероятно ще е с шест месеца, след което ще видим какво е положението, посочи източникът, пожелал анонимност. 

Канадският премиер Стивън Харпър заяви, че Русия не бива да бъде допусната обратно в групата на най-развитите страни Г-7, докато неин президент е Владимир Путин. Харпър заяви,че очаква Г-7 никога да не приеме Путин обратно. 

Той каза това преди предстоящото си посещение в Украйна и срещата на Г-7. Русия отдавна е подкопала всякакво основание да принадлежи към групата на най-богатите държави, каза Харпър.

Той отбеляза, че Русия е увеличила патрулиранията на бомбардировачи с дълъг обсег в близост до въздушното пространство на Северна Америка. Харпър заяви, че е нужен консенсус за "връщането на Русия и този консенсус просто няма да се постигне". 
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини