Директорите на кърджалийски училища предупредени, че ще има „лов на вещици“, ослушват се

Директорите на елитни училища в Кърджалийска област са били предупредени още на съвещание през ноември миналата година,че ще има „лов на вещици“ на тазгодишните матури.В образователното министерство се заканили на кърджалийци след като миналата година на дрелостния изпит по български език и литература имало почти сто напълно еднакви писмени работи.Те се повтаряли до запетаята. Това позволи на кърджалийски школа да се класират в първата десетка по резултат в страната. Училище в малко градче на областта, изпревари дори елитни софийски гимназии, постигайки успех отличен 5,62.
Наказателната акция тази година е била насочена изцяло към кърджалийските школа.В града и областта, заедно с шефа на дирекция „Организация,контрол и инспектиране“Лазар Додев пристигат 32 проверяващи.За информация в другите градове на страната са изпратени едва 8 проверяващи.
Инспекторите предварително са набелязали училищата, чийто резултати през миналата година са най-високи. Те обаче пропускат факта, че в тях се изпитват зрелостници от други училища. И квесторите също са „гастрольори“.
Целенасочената проверка хвърли срамно петно върху репутацията на учениците от областта, коментират директори на кърджалийски школа. Те припомнят,че нашите ученици печелят прзови места в много олимпиади и коннкурси. Това не е случайно.Това показва,че нивото на подготовка на нашите ученици е добро,смятат учители.
Наказателната акция тази година ще смъкне успеха на кърджалийските училища- отличници ,прогнозират педагози.
Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини