Зоран Заев ще присъства на преговорите в Брюксел

Лидерът на опозиционния Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) Зоран Заев все пак ще присъства следващата седмица на разговорите в Брюксел за намиране на политически изход от кризата.

Часове по-рано Зоран Заев обяви, че няма да присъства на насрочената за 10 юни в Брюксел срещата с еврокомисаря Йонахес Хан. Решението му е продиктувано от изявление на Хан във Вашингтон. Заев заявява, цитиран от Нова Македония, че изявлението на еврокомисаря съдържа елементи на пристрастност и е неуместно в подготвителния период преди решаващата среща в Брюксел.

Междувременно от Брюксел обявиха, че Хан и Заев са говорили по телефона и са изяснили недоразумението.

За 10 юни в Брюксел бе насрочена лидерска среща с посредничеството на еврокомисаря. На нея се очакваше лидерите на партиите да уточнят решенията за слагане край на политическата криза.

Припомняме, след близо 9-часови преговори с лидерите на основните македонски партии на 2 юни, еврокомисарят по разширяването на ЕС Йоханес Хан обяви, че в Македония ще има предсрочни парламентарни избори през април 2016 година. Дотогава или в т. нар. преходен период трябва да се променят избирателният закон и избирателните списъци.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини