Хирурзи в САЩ присадиха череп

Хирурзи в Тексас извършиха първата в света успешна трансплантация на череп и скалп, предаде Би Би Си. По време на 15-часовата операция, в която участвал екип от 50 медици, бол ният от рак пациент Джеймс Бойсън (55 г.) получил още нов бъбрек и панкреас.

 Мъжът страда от рядка форма на коварното заболяване лейомиосаркома, при която злокачествени тумори унищожават мускулната тъкан. Освен това имал диабет от петгодишна възраст. Лъчевата терапия отворила голяма дупка в черепа му, тъй като  ракът в комбинация с диабета не позволявал на увредените кости и тъкан да се  възстановят.

„Комплексните проблеми на Бойсън ни дадоха възможността да осъществим комплексна трансплантация“, обясни д-р Джеси Селбер, който водил операцията в Методистката болница в Хюстън. Най-трудна била задачата на пластичните хирурзи, които присаждали кръвоносните съдове. „Всичко това се извършваше под микроскоп, с шевове с дебелина наполовина от човешкия косъм“, обясняват специалистите.

 „Изумен съм от това колко прекрасно се чувствам и ще бъда вечно благодарен, че получих нов шанс да бъда с любимите си хора“, каза Бойсън.

Източник: http://presa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини