"Ислямска държава" набира специалисти по химически оръжия

Терористите използват бомби с хлор, за да умъртвяват враговете си.

Външният министър на Австралия Джули Бишъп предупреди, че екстремистите от "Ислямска държава" са използвали хлор в качеството на оръжие и набират добре обучени професионалисти, които да им изработват други химически оръжия. 

По думите на Бишъп, възходът на терористични групировки, като "Ислямска държава", е една от най-сериозните заплахи, пред които сме изправени днес.

"За разлика от някои недодялани и малки по мащаби начинания, общоприетото разбиране е, че терористите възнамеряват да се сдобият с химически агенти с военна употреба", каза Бишът на среща на Австралийската група в Пърт. 

"Употребата на хлор от "Ислямска държава" и набирането й на добре обучени технически професионалисти, включително и от Запада, показаха доста по-сериозни усилия в сферата на разработването на химически оръжия. Най-вероятно "Ислямска държава" разполага сред своите десетки хиляди последователи с техническата експертиза, за да продължи да обработва прекурсорни материали и да създаде химическо оръжие", каза още тя. 

Властите в Иракски Кюрдистан вече заявиха, че разполагат с доказателства за това, че "Ислямска държава" е използвала  газ хлор  срещу военните формирования пешмерга в северната част на Ирак през януари. 

Източник: http://www.faktor.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини