Референдум в Люксембург за правото на чужденците да гласува

Избирателите в Люксембург решават днес на референдум дали ще дадат на чужденците, представляващи 46% от населението, правото да гласуват на парламентарните избори.

 Общо 244 382 гласоподаватели във великото херцогство при население 565 000 души ще отговарят на три въпроса, свързани с "модернизирането" на миниатюрната държава, към което се стреми премиерът Ксавие Бетел – 42-годишен либерал, избран в края на 2013 г., съобщава БГНЕС.

Ако положителният вот се наложи, Люксембург ще стане първата страна в Евросъюза, дала на чужденците право да гласуват.

 Избирателните секции ще приключат работа в 12 ч. по Гринуич (15 ч. бълг. време). Резултатите се очакват привечер.

 Положителният вот ще е още едно "Да" за демокрацията, за младостта и многообразието, заяви премиерът по време на кампанията.

 Право на гласуване - при положителен резултат от допитването - ще бъде дадено на чужденците, живеещи от повече от десет години в херцогството или на около 35 000 души, в мнозинството си от европейски държави, като най-многобройни са португалците (16,4% от населението). Неевропейците са едва 7%.

 Въпросът за гласуването разделя люксембургците, които се опасяват, че влиянието им в обществото ще се размие, макар чужденците да са необходими за икономиката на страната.

 Даването на избирателни права на чужденците се подкрепя от управляващата коалиция, включваща либерали, еколози и социалисти, както и от гражданското общество и икономическите играчи. Християнската социална парти на бившия премиер Жан-Клод Юнкер, която е в опозиция, подкрепя отрицателния вот.

На референдума се поставят още два въпроса – за сваляне на възрастта за гласуване на 16 г. и за ограничаване на мандатите на министрите на 10 последователни години.

Източник: http://presa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини