Ботевци по стъпките на Таньо войвода

Да възпитаваш и култивираш патриотични ценности и национална гордост във времена,  когато моралът на подрастващите  подлежи на  критика е сериозна изпитание. Но не и за историците от ГПЧЕ „Христо Ботев” Станка Вълова и Диана Георгиева  и техните ученици, които спечелиха  първо място в прегледа на маршовата и патриотична песен на 30-я юбилеен поход „По стъпките на четата на  Таньо Войвода”. Ботевци  получиха  и грамота за съхраняване на Националния дух и достойнство, връчена лично от вицепрезидента на Република България Маргарита Попова, под чиито патронаж се проведе събитието.

Началото на похода бе поставено на брега на Дунав, при с. Пожарево и завърши на лобното място на Таньо Войвода в  подножието на Керчан баир. В  Националния  форум се включиха  над  540 ученици от 20 населени места. Учениците от кърджалийската езикова гимназия участваха  в похода след специална покана от страна на организаторите – Културно просветно дружество „Родно Лудогорие”. Ежегодно възпитаници на училището участват с есета, исторически разработки и презентации в двата конкурса, организирани от дружеството и МОН – „По стъпките на четата на Таньо войвода” и „По пътя на Бедреддин” и винаги печелят призови места.  Получените от тях в рамките на тазгодишната инициатива отличия са признание за тяхната работа и за ентусиазма и мотивацията им да работят по значими исторически теми и проблеми.

За четата на Таньо Войвода се знае малко. През  1876 година, шест часа преди Ботевата чета да стъпи на Козлодуйския бряг, двадесет и осем четници, предвождани от войводата Таньо Стоянов , родом от Сливен, преминават Дунава и стъпват на българска земя. Това е втората чета на българската емиграция в Румъния, създадена по идея на Христо Ботев. Бойният път на четата продължава 11 дни. След три сражения войводата Таньо Стоянов загива на Керчан баир край село Априлово и след неговата гибел четата е разбита. За 4 дни отрядът  на ГПЧЕ „Христо Ботев” премина по бойния път на четата през Елията, Лудогорието и Поломието, като прекоси 28  общини  сред които Тутракан, Исперих, Разград, Ветово, Цар Калоян и Попово. Учениците споделиха, че връщането към миналото и последвалата среща с настоящето е било невероятно изживяване за тях. Впечатлили  са се от възстановката на миналите събития, срещата с  хората от различни населени места, спонтанното им включване в похода и споделената гордост, че са част от последователите на  четата. По време на похода  участниците  получиха   открит урок по родолюбие, който допълва  знанията им  от учебниците по  история с живото съпреживяване на миналото, на героизма и саможертвата в името на Родината .

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини