Белият дом: Г-7 не иска връщане към Студената война

САЩ и Г-7 не искат нова Студената война, заяви Белият дом. Ангела Меркел каза, че санкциите срещу Русия могат да отпаднат, ако изчезнат причините за тях.
САЩ и другите страни от Г-7 не искат връщане към Студената война, заяви днес говорителят на Белия дом Джош Ърнест, цитиран от ТАСС и БТА.
 
"Г-7 е група от демократични страни, привързана към набор от общи ценности", каза пред репортери Ърнест, който придружава американския президент Барак Обама на срещата на върха на Г-7 в Германия. 


По думите му тези държави се стремят да насърчават тези ценности в целия свят. 

"Предполагам, че има някои, в частност президентът (на Русия Владимир) Путин, които се опитват да върнат или отново да разпалят манталитета на Студената война. Но това определено не влиза в плановете на САЩ или другите страни от седморката", каза говорителят на Белия дом. 

Санкциите - единство в Г-7

Ние не трябва да недооценяваме значимостта на нашите европейски партньори и съюзници, които работят с нас за налагането на санкциите (срещу Русия). Въвеждането на тези санкции изисква от някои европейски партньори по-големи жертви, отколкото от САЩ“, каза още Ърнест. 

Говорителят припомни, че икономиката на много страни от ЕС е по-интегрирана с руската икономика, отколкото с американската. 

Същевременно на въпрос готови ли са САЩ да предложат на своите пострадали съюзници по-осезаема икономическа помощ, например доставка на свои енергоресурси вместо руски, Ърнест казва, че няма какво да съобщи. 

Германската канцлерка Ангела Меркел заяви на свой ред, че санкциите срещу Русия могат да бъдат отменени само ако бъде изпълнено договореното през февруари мирно споразумение за Източна Украйна, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.
 
"Санкциите могат да бъдат премахнати само ако изчезнат условията, при които бяха наложени те, и бъдат решени проблемите", каза Меркел в интервю за германската телевизия Цет Де Еф. 

"Предполагам, че ще изпратим единен сигнал от тук", заяви тя и добави, че санкциите не са самоцел, а "средство за постигане на цели". 

Вчера Г-7 демонстрира единство за запазване на санкциите.

В отделно интервю за телевизия А Ер Де Меркел заяви, че засега не вижда възможност Русия да се върне в групата на водещите икономики.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини