Близо 2000 руски граждани в редиците на ”Ислямска държава”

По данни на руските тайни служби в редиците на терористичната групировка "Ислямска държава" са се влели близо 2000 души от Русия, пише в. "Новие известия".
 "Търсачите на приключения", прииждащи при джихадистите от Русия, ще стават все повече, предупреждава в интервю за вестника ориенталистът Евгений Сатановски, предаде БТА.

По думите му, "Ислямска държава" приема десеторно повече бойци от Западна Европа, Централна Азия и други страни от ислямския свят. Освен това обаче "много хора с руски паспорти са се присъединили към джихадистите.

"Много хора с руски паспорти участват в терористичните нелегални мрежи в Северен Кавказ,много хора с руски паспорти - радикални мюсюлмани, избягаха след двете войни в Чечения и антитерористичните операции в Дагестан и си намират приложение в Ал Кайда и други терористични структури", отбелязва експертът. 

При джихадистите отиват не само авантюристи или разочаровани от досегашния си живот, не само радикални ислямисти и романтици. 

"Колосален брой "брачни агенции" примамват разведени жени, търсещи семейно щастие. Огромен брой жени биват вербувани за болногледачки на ранените или за да гледат деца в бежанските лагери", допълва Сатановски.

Освен това екстремистите привличат мнозина за работа в петрола, здравеопазването, "много химици и биолози, необходими за разработка на химически и биологически оръжия". 

"Много добри пари вземат там" компютърните и телевизионните специалисти - PR материалите на "Ислямска държава" са "по-добри от тия на Холивуд. А някои наистина са просто садисти, педофили, насилници, убийци. Че къде другаде може (. . .) безнаказано да убиваш, да търгуваш с роби, осъществявайки най-гадните си фантазии?", добавя аналитикът пред "Новие известия". 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини