Ученици на бунт срещу инспектората, искат оставката на Гроздан Колев

Ученици от Професионалната гимназия по икономика се събраха на протест под прозорците на Регионалния инспекторат по образование в Кърджали и поискаха оставката на неговия началник Гроздан Колев. Те скандираха „Оставка!“ и „Не на сливането!“. Поводът за протеста е ваправеното от Колев предложение до Министерството на образованието и науката за сливане на Професионалната гимназия по икономика с Профеионалната гимназия по туризъм. Учениците издигнаха лозунги“Алековци дойдохме,такива ще си останем!“, “Чуйте ни ПГИ и ПГТ!“, “Бъдещето ни зависи от нафта!“.

По думите на Гроздан Колев, минути преди нерегламентирания протест делегация на учениците е била при него за да му връчи декларация. Той изложил пред нея аргументите си за предложението за сливане на двете училища и желанието му да бъде създадено силно и привлекателно средно школо. Малко по-късно обаче под прозорците му започнали скандирания.

Пред журналисти Гроздан Колев поясни, че неговото предложение се базира на сериозен анализ. Една от причините за сливането е , че през последните 9 години учениците в двете училища са намалели средно с 40%.Няма търсене на нови специалности и намерения за откриване на такива,което предполага че кризата ще се задълбочава.Колев посочи, че сградата е най-голямата за професионални гимназии и позволява сливането им. Броят на учениците ще достигне 670 , което дава възможност за едносменен режим на обучение.Педагози няма да се съкращават. Ще има подбор в администрацията.

Основното ни желаение е да направим едно привлекателно и силно професионално училище. Ще се създадат 30 класни стаи с техника за интерактивно обучение и два модерни езикови кабинета. Смятам че такова професионално училище няма да има другаде в страната. Средствата ще дойдат по Националната програма за престуктуриране на учебната мрежа, поясни Колев. Той каза,че това ще позволи и запазването на кабинетите с много скъпо оборудване на Професионалната гимназия по туризъм. Преместването му в друга сграда би било нерентабилно. Правим всичко за доброто на тези училища, категоричен е Гроздан Колев.

Колев каза, че до този момент няма доклад от директорите на двете училища за пропуснати часове от техни ученици,заради протести. Ако има такива ще има и проверка.При евентуалното сливане ще се направи подбор на бъдещия директор.Конкурс няма да се обявава.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини