Езиковата гимназия отдаде почит на своя патрон Христо Ботев

Изображение 1 от 3

    На 2 юни  честваме подвига на  Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. Това е ден, в който подлагаме на изпитание националната си памет и родолюбие. Патронният празник на ГПЧЕ „Христо Ботев“ в Кърджали бе тържествено отбелязан.

    В двора на Гимназията, пред паметника на гениалния поет и революционер, в минута мълчание, учители, ученици и гости почетоха паметта на героя на колене близо до земята, родила хиляди герои. Земя, напоена с тяхната кръв, пазеща спомена за саможертвата и себеотрицанието им. Гвардейците изпълниха вълнуващ танц и се подредиха в почетен шпалир за поднасяне на венци и цветя. Своята почит изказаха Гимназия с преподаване на чужди езици „Христо Ботев“, инж. Хасан Азис, кмет на община Кърджали,  ръководството на Регионален исторически музей, както и  Йорг Каснер – представител нанемското посолство  и координатор за немски език в България. Фанфарната музика с ръководител Мария Митрева направи честването още по-тържествено.

    Ученици от осми клас бяха подготвили рецитал, в който звучаха огнените стихове на Ботев, както и поезия за него. Станка Вълова, старши учител по история и цивилизация, произнесе пламенно слово за героя. Думите йразвълнуваха всички и сякаш разпалиха още по-силно чувството на патриотизъм у присъстващите. Пред лика на своя патрон, учениците засвидетелстваха своето уважение и благодарност към Христо Ботев.

     Директорът на гимназията Йорданка Чавдарова награди със специални грамоти и предметни награди отличените участници  в обявения областен конкурс за есе, стихотворение и рисунка на тема “Слово, подвиг, безсмъртие“,посветен на 140 години от смъртта на гениалния поет Христо Ботев. Лауреатите от Националния конкурс „Живеем в земята на Ботев“ прочетоха наградените си произведения. Творби – израз на признателност за несломимия ботевски дух, за ненадминатата му поезия и за безсмъртието му. Те доказаха, че младите хора носят в себе си вяра, любов и преклонение пред Отечеството.

     Тържествата по повод патронния празник на училището продължиха с постановки на английския, немския, френския и българския театър, които се състояха в Музикално-драматичен театър „ Димитър Димов“ в Кърджали.

    Нека пазим жив Ботевия дух!

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини