Стефан Стефанов:Правят ни тамплиери,а не дават да сме казаци

    Има кръгове в България,които искат да заличат изконните ни връзки с Русия.Те ни налагат общества като ратарианци и тамплиери и оплюват всичко свързано с православието.Казашката станица в Кърджали е призвана да укрепи връзките с Русия и  православието.Не случайно ще изпращаме деца да учат богословие в братска Русия.Това заяви за Кърджали бг вести поселищният атаман на Казашката станица в Кърджали Стефан Стефанов.

    Кърджалийската структура към Единния казашки съюз в България, бе учредена  от 12 души.За поселищен атаман е избран Стефан Стефанов. Длъжността на атамана е мандатна и на всеки четири години следва да бъде избиран. Казашката станица в Кърджали има и свое казашко знаме, на което присъства трикольорът, но има извезан лик на Света Богородица по подобие на Самарското знаме. Отец Боян Саръев получи като дар умалено копие на казашкото знаме и стана кръстник на организацията в града. Той бе поканен и стана неин член.Казашки генерал Георги Владев поясни, че в България има над 150 свещеници,членуващи в казашкото сдружение.Общо броят на членовете на Единния казашки съюз в България е над 12 000.
     Единният казашки съюз е организация, основана от потомци на казаците, воювали за свободата на България през Руско-турската освободителна война.Те са  се преселили в България  през 1918 година по време на гражданската война в Русия.

    Ние не се занимаваме с политика, заяви председателят на сдружението ген. Георги Владев,който е потомък на казак и бивш полковник,командир на спецчасти в Българската армия.Нашите цели са хуманитарни – строителство на домове за деца без родители, изхранването, отглеждането и възпитанието им, оказване помощ на пострадали при бедствия, а също строителство и поддръжка на православни църкви и паметници на Руско-Българската бойна дружба и родовата памет, организиране на поклонически и исторически туризъм, както и спортна дейност.каза още ген.Владев.
    След ритуала по връчване на знамето на местното казашко поселение генерал Владев разказа на отец Саръев за тяхната идея всяка година по едно българче да учи в духовната семинария в руския град Суздал. Тези кадри ще бъдат необходими за служение в казашките храмове, които са под егидата на Българската православна църква. На отец Боян Саръев, който стана кръстник на кърджалийската организация и неин член, ще се падне честта за следващата учебна година да посочи кое дете от Кърджали ще учи в Суздал.
    Партньори на сдружението са Съюзът на казашките войски в Русия и зад граница, областните управители на Благоевград, Враца, Габрово, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Пазарджик и Русе, както и 7 общински администрации в страната.
    След ритуала казаците поднесоха цветя на паметника на Руския воин в Попската градинка и на Освободителите в градския парк.
    Кърджали бг вести

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини