Търговците в Кърджали чакат гърци, румънци и турци

В летните жеги търговците на пазара в Кърджали вече зареждат сергиите с лятната стока. За съжаление, обаче, все още на хоризонта няма наплив нито от гърци, нито от румънци, нито от турци. Друга година по това време пазарът вреше от купувачи главно от наши изселници, които се връщат за през лятото.

Малкото гърци, които рядко се мяркат тези седмици, като че ли идват с нагласа към определени стоки, казват продавачите. Най-много търсели препарати за пръскане срещу мана и въшки по селкостопанската продукция. Купували и сечива. Гърците обаче не са от онези ларж клиенти, които пръскат пари, без да се замислят. Пазарят се за всяка стотинка, нищо че ще купят стока само за 2 лева. Не взимат нищо, докато не получат отстъпка, разказват нашите търговци. Изненадани са и от факта, че за всяка покупка гърците очаквали да получат и подарък. Капризни клиенти, на които трудно се угажда. Това е странно за нас, признават те, а и неизгодно. Въпреки това зарзаватчиите ги очакват с нетърпение.

За румънските туристи разказват, че минават уж директно, но не съвсем. Отбиват се най-вече на връщане от Гърция, за да купят по някоя щайга с плодове и зеленчуци за из път.

Вчера на пазара зеленият фасул струваше 2 лева, черешите също. Доматите обаче остават скъпи за сезона. Цената на краставиците падна до 1.20 за кило. Спанак и гъби почти не се намират. Чесънът тази година гони рекордна цена и се продава на главички - по 30 -40 стотинки за глава пресен чесън. Цената на лютите чушки също малко падна и сто грама се продават за 0.60 лв. Тиквичките са сред най-купуваните, цената е между 60 - 70 стотинки. Вече тук-там се предлагат кайсии и праскови, засега все още скъпи за кърджалийци, които ги купуват дори на бройка.

Източник: http://www.cross.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини