Искат Лютви Местан да разследва твърдение за убити 25 помаци в Смолянско

Неправителствента организация Дружба „Родина” е изпратила до председателя на ДПС Лютви Местан писмо, в което иска съдействие за разследването на твърдение за смъртта на 25 помаци по време на смяната на имената на родопчани в годините на тоталитарния режим. Дружба „Родина” се позовава на изказване на областния лидер на ДПС в Смолян Салих Аршински, който в интервю за в.”Отзвук” пред журналистката Анита Чолакова твърди, че 25 са убити в Смолянско от тоталитарния режим.

  От Дружба „Родина” сочат, че чрез авторката на статията са се обърнали с молба към Салих Аршински да им предостави информация и имената на жертвите, но повече от два месеца няма отговор.

 Искаме имената на „тези мъченици” се казва в писмото на неправителствената организация. Тя моли за разследване и главния прокурор Сотир Цацаров. Организацията е твърдо решена да се установи истината има ли в действителност загинали 25 българи мохамедани и, ако има да се установят техните имена. В писмото до Лютви Местан се казва дословно:

Уважаеми г-н Местан,

В тази връзка се обръщаме към Вас с молба за съдействие за разкриване на имената на 25 те убити в Смолянска област, обстоятелствата за тяхната гибел и виновните лица.

Георги Кулов

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини